Social

Calendarul Zilei // Cernobîl: 38 de ani de la dezastruosul accident nuclear

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 26 aprilie.

pravda.com.ua
Sursa: pravda.com.ua

1775: În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intră în componența Imperiului Habsburgic. Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, timp de 144 ani, între 1774 și 1918. Odată cu debutul administrației habsburgice, denumirea de Bucovina este adoptată oficial. Devine Ducatul Bucovinei în 1849, unindu-se ulterior cu România în noiembrie 1918.

1903: Este fondat clubul de fotbal al Asociației Atletico Madrid.

1933: S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste. Gestapoul a fost înființat la 26 aprilie 1933 în Prusia și a fost cunoscut ca departamentul 1A al poliției de stat din Prusia. Primul conducător al Gestapoului a fost Rudolf Diels, în anii 1933-1934. Sediul Gestapo din Berlin a fost distrus după război. Gestapo avea autoritatea de a investiga cazurile de trădare, spionaj, sabotaj și atacuri criminale împotriva Partidului Nazist și a Germaniei. Gestapoul a fost scutit în mod special de răspunderea în fața instanțelor administrative, unde cetățenii puteau în mod normal să dea în judecată statul pentru a se conforma legilor. Gestapo era o agenție secretă în civil, iar agenții purtau de obicei costume civile. Existau protocoale stricte care protejau identitatea personalului de teren al Gestapo. Atunci când i se cerea un act de identitate, un agent trebuia să prezinte doar discul de mandat. Acest disc îl identifica pe agent ca fiind membru al Gestapo. În 1997, Köln a transformat fostul sediu regional al Gestapo-ului într-un muzeu pentru a documenta acțiunile acestuia.

1945: A fost adoptată Carta Națiunilor Unite.

1986: S-a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. La 26 aprilie 1986, s-a produs cel mai grav accident, din istoria nucleară civilă. Avaria de la Cernobîl. Era 26 aprilie, ora 01 și 23 de minute și 58 de secunde. Reactorul scapă de sub control și se produce o explozie violentă. Acoperișul reactorului, greu de o mie de tone, este aruncat în aer. Norul de radiație s-a răspândit peste Europa. Accidentul de la Cernobîl a emanat de 400 de ori mai multe radiații toxice decât bomba de la Hiroshima. Regimul sovietic a făcut ca pericolul să nu fie cunoscut imediat de populație. Abia la 36 de ore de la dezastru încep evacuările în Pripiat, situată la un kilometru și jumătate de centrală. 56 de oameni au murit imediat sau în lunile ce au urmat. Pentru alte sute de mii de persoane, destinul s-a schimbat într-o clipă. Peste 300.000 de oameni au fost evacuați din zonele contaminate, iar 6,6 milioane de persoane au fost expuse radiațiilor. Aproape 3500 de moldoveni au participat atunci la lichidarea consecințelor catastrofei iar mulți dintre ei au murit din cauza radiațiilor. Efectele contaminării se simt și acum… Astăzi este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Catastrofei de la Cernobîl.

1989: Cea mai mortală tornadă cunoscută lovește centrul Bangladeshului, ucigând peste 1.300 de persoane și lăsând până la 80.000 de oameni fără adăpost.

1992: Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989.

S-au născut:

1564: William Shakespeare, dramaturg, poet și actor englez

1970: Melania Trump, designer, fosta Prima Doamna a Statelor Unite

Sărbători:

Ziua Internațională de Comemorare a Catastrofei de la Cernobîl

Ziua Mondială a proprietății intelectuale

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult