Social

Doctorul familiei//Orez hibrid creat în laborator

O echipă de cercetători sud-coreeni a dezvoltat un nou aliment hibrid, o sursă de proteine accesibilă și ecologică, în încercarea de a dezvolta o opțiune durabilă pentru viitor.

Undeva departe, în Coreea de Sud, stă într-un frigider de laborator, un bol cu orez. Cu toate acestea, nu este un orez simplu, ci unul creat artificial în condiții de laborator.

Pentru producerea orezului hibrid, au fost utilizate celule animaliere crescute în laborator, iar structura chimică a acestora îi conferă orezului o culoare roz.

„Acesta este orezul în care am integrat celulele animale, folosind o substanță numită gelatină pentru a acoperi suprafața boabelor de orez la scară nanometrică. Le-am cultivat într-un incubator la aproximativ 37 de grade timp de aproximativ 1-2 săptămâni și le-am gătit folosind un cuptor cu microunde”, a declarat Milae Lee, cercetător la Departamentul de Inginerie Chimică și Biomoleculară de la Universitatea Yonsei.

Savanții s-au inspirat de la tehnologia deja existentă de cultivare a cărnii artificiale.

Potrivit euronews.com, carnea sintetică sau carnea de cultură, este produsă prin cultivarea celulelor animale într-un laborator, în loc de creșterea și sacrificarea animalelor pentru consumul de carne.

Ideea și-a câștigat atenția ca fiind o potențială soluție la diferite probleme asociate cu producția convențională de carne, cum ar fi degradarea mediului, preocupările privind bunăstarea animalelor și riscurile pentru sănătatea publică.

Să revenim însă, la orezul artificial creat de coreeni. Potrivit autorilor cercetării, alimentul inovativ conține cu 310 mg mai multe proteine la 100 g de produs, decât orezul obișnuit.

În ceea ce privește gustul, oamenii de știință susțin că este asemănător cu cel al orezului natural.

Populația planetei este încă reticentă la consumul unor astfel de alimente create în condiții de laborator, dar dumneavoastră… ați avea curaj să înfulecați un bol de orez artificial cu o felie de carne sintetică ?

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult