Internațional

Revista presei internaționale: Cum vor fi folosite cele 100 de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, livrate Ucrainei? Primul caz de condamnare a unui minor în Rusia pentru opiniile exprimate

Presa internațională reflectă pe larg ultimele măsuri luate de Occident pentru înarmarea Ucrainei, care trebuie să facă față unor atacuri tot mai intense din partea armatei ruse. Publicațiile străine încearcă să afle în ce mod vor schimba situația pe frontul ucrainean 100 de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS și ce succese înregistrează diplomația americano-chineză, în timpul vizitei efectută în China de secretarul de stat american, Antony Blinken. Presa internațională atrage atenția și la primul caz de condamnare a unui minor pentru opiniile exprimate, care a vut loc în Rusia. Mai multe de pe paginile publicațiilor străine aflăm de la Lidia Petrenco.

SUA se pregătesc să anunțe contracte de arme în valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, titrează Politico. Doi oficiali americani, citați de publicație spun că pachetul ar putea fi finalizat și anunțat chiar astăzi, fiind unul dintre cele mai mari de până acum. Se așteaptă ca Secretarul Apărării Lloyd Austin să anunțe noul ajutor în timpul unei întâlniri virtuale de vineri a celor peste 50 de națiuni care formează Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, precizează Politico.

SUA furnizează în secret Ucrainei 100 de ATACMS, titrează Kyiv Independent. Iar The New York Times transmite că Pentagonul a permis Kievului să folosească ATACMS pentru a lovi ținte în Crimeea. Astfel, noul sistem va ajuta armata ucraineană să lovescă mai adânc în părțile ocupate de ruși ale Ucrainei și va viza centrele de aprovizionare a trupelor rusești din sud-est, explică publicația. Scopul noilor sisteme cu rază mai lungă de acțiune este de a spori presiunea asupra Crimeei, centrul forțelor aeriene și terestre ruse „unde Rusia avea un refugiu relativ sigur până în acest moment”, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării în timpul unei conferințe de la Pentagon.

Mass-media rusă controlată de stat și platformele de informare hibride loiale Kremlinului au reacționat sumbru la știrile că SUA au predat Ucrainei peste o sută de rachete cu rază lungă de acțiune, observă Kyivpost. Mai mulți bloggeri anticipează că în curând, Peninsula Crimeea ocupată va fi lovită. Potrivit publicației ucrainene, mass-media rusă manipulează, spunând telespectatorilor că armele vor fi folosite împotriva țintelor din interiorul Rusiei, ignorând categoric declarațiile oficialilor americani conform cărora armele americane de înaltă tehnologie au fost transferate în Ucraina, cu condiția că ar putea atinge ținte doar în interiorul granițelor acesteia.

Presa internațională contiuă să urmărescă vizita pe care o întreprinde în China, șeful diplomației americane, Antony Blinken. The New York Times notează că întâlnirea cu oficialii chinezi are loc pe fondul disputelor legate de războaie, comerț, tehnologie și securitate, ceea ce testează eforturile celor două țări de a stabiliza relația. Publicația observă că Statele Unite se îndreaptă spre un an electoral în care președintele Biden va întâmpina presiuni intense pentru a se confrunta cu guvernul autoritar al Chinei și pentru a oferi noi protecții întreprinderilor și lucrătorilor americani față de importurile chineze la prețuri mici.

Blinken solicită eforturi pentru legături stabile între SUA și China, titrează EFE. „Unul dintre lucrurile pe care președintele Biden și președintele Xi le-au convenit când s-au întâlnit la San Francisco a fost necesitatea să găsim modalități de a pune cât mai multă stabilitate pentru a ne asigura că „gestionăm relația în mod responsabil. Și o mare parte din aceasta este să ne asigurăm că relația economică funcționează în beneficiul reciproc”, a spus Blinken în timpul unei întâlniri cu lideri de afaceri la Shanghai, potrivit unui comunicat al departamentului de stat american.

Secretarul Comitetului Municipal din Shanghai al Partidului Comunist din China, a remarcat după o întâlnire cu dimplomatul american că sub îndrumarea strategică a liderilor celor două țări, relațiile actuale China-SUA au o tendință de stabilizare, condiție de bază pentru următoarea etapă de cooperare, relatează Globaltimes. Dar, partea chineză speră că printr-un angajament direct, SUA va putea înțelege mai bine China și își va corecta percepția greșită asupra țării, acest fapt fiind fundamentul următorilor pași pentru o comunicare eficientă, pentru a gestiona diferențele și a promova o posibilă cooperare, a spus Li Haidong, profesor la Universitatea de Afaceri Externe din China, citat de Globaltimes. Chinadaily publică la răndul său un mesaj mai sceptic, considerând că este puțin probabil ca vizita secretarului de stat american Antony Blinken în China să aducă progrese în relațiile bilaterale, având în vedere strategia neschimbată a Washingtonului față de Beijing. „Vizita în China poate fi văzută ca o continuare a consensului la care s-a ajuns în timpul summitului din noiembrie de la San Francisco, semnalând dorința SUA de a efectua vizite regulate la nivel înalt pentru a menține stabilitatea legăturilor bilaterale”, a spus Yang Nan, cercetător asociat la Institutul de Studii Americane al Academiei Chineze de Științe Sociale. "Spre deosebire de vizita sa anterioară, călătoria actuală a lui Blinken în China are loc într-un moment mai puțin tensionat. Din februarie, a existat o creștere notabilă a interacțiunilor oficiale la nivel înalt", observă Sun Xihui, cercetător asociat la Institutul National de Strategie Internațională de la Academia Chineză de Științe Sociale.

Presa internațională povestește cazul unei eleve din Siberia care a fost condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare pentru un graffiti în care a scris „Moarte regimului”, dar și pentru postări împotriva războiului pe canalul de telegram. Themoscowtimes notează că este prima dată când un minor a fost închis pentru opiniile exprimate. Liubov Lizunova, acum în vârstă de 17 ani, a fost reținută alături de Alexander Snejkov, de 19 ani, și de Vladislav Vișnevski, de 23 de ani, în octombrie 2022, la câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina, precizează publicația. Sentințele lor pot fi atacate cu recurs înainte de a intra în vigoare, trasmite BBC. Prietenul ei și a doua persoană implicată în caz au raportat despre transferul minorei într-un centru de detenție preventivă. „Liuba va termina clasa a 10-a într-un centru de arestare preventivă”, menționează sursele, citate de agenția britanică de presă.

Portughezii ies în stradă cerând libertatea pe care au câștigat-o în timpul Revoluției Garoafelor, relatează El pais. Pe 25 aprilie, Portugalia sărbătorește 50 de ani de democrație, amintește Euronews, menționând că de la revoluția sa din 1974, Portuglia a îmbrățișat libertatea presei, alegerile libere, dreptul la proteste, la asistență medicală și la educație. Deși este mai bine astăzi decât era la sfârșitul dictaturii sale militare, unde se situează în comparație cu alte țări europene? Se întreabă postul paneuropean de televiziune.

Veneția testează o taxă de intrare de 5 euro pentru călătorii de o zi, în timp ce orașul luptă cu fluxul foarte mare de turiști, titrează Associated Press. În vizorul presei mondiale, orașul lansează joi un program pilot, autoritățile sperând că astfel vor descuraja vizitatorii să sosească în zilele de vârf, făcând orașul mai locuibil pentru localnici, al căror număr e în scădere. Veneziatoday face totalul primei zile, constatând că din 113 mii de intrări înregistrate, aproape 16 000 au acceptat să achite taxa. Printre cei scutiți de taxă au fost aproape 40.000 de oaspeți în unitățile de cazare din Veneția (care plătesc deja taxa turistică), 2.100 rude și 2.000 de prieteni ai rezidenților. Ziua s-a desfășurat fără probleme – în afară de o demonstrație care s-a pronunțat împotriva necesității de a procura bilete. „Frica de schimbare este legitimă - a spus primarul Luigi Brugnaro - dar dacă frica blochează totul, nu există progres, nu există viitor, consideră edilul, citat de Veneziatoday.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult