Internațional

Retrospectiva săptămânii în SUA: arme și muniții pentru Ucraina, procesul de judecată în privința lui Donald Trump și permise de port-armă pentru profesorii dintr-un stat american

Statele Unite vor aloca șase miliarde de dolari pentru producerea armelor și munițiilor ce vor fi transmise Ucrainei. Anunțul a fost făcut vineri, de secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, după ce miercuri, președintele Joe Biden a semnat, mult așteptatul pachet de ajutor în valoare de circa 61 de miliarde de dolari destinat Kievului. Între timp, fostul președinte Donald Trump a avut o săptămână plină de ședințe în instanțele de judecată, iar autoritățile statului Tennessee au votat un proiect de lege prin care se permite profesorilor să poarte arme de foc la ore.

Statele Unite pregătesc alocarea unui pachet masiv, în valoare de șase miliarde de dolari pentru producerea armamentului ce va fi transmis Kievului. Anunțul a fost făcut de șeful Pentagonului Lloyd Austin, după încheierea lucrărilor Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei. Este cel mai mare ajutor oferit vreodată, a menționat secretarul Apărării, și care va include și rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. Să-l ascultăm.

„Sunt încântat, astăzi, să anunț angajamentul de oferire a 6 miliarde de dolari prin intermediul misiunii noastre de Asistență a Ucrainei, care ne vor permite procurarea echipamentului militar necesar de la companiile noastre. Este cel mai mare pachet de ajutor anunțat. Acesta va include rachete pentru sistemele de apărare Patriot, rachete și radare pentru apărare antiaeriană, sisteme de artilerie și muniții”, a spus Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA.

Ajutorul vine după ce miercuri, președintele american, Joe Biden a anunțat semnarea pachetelor în valoare totală de 95 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Cele patru proiecte au fost votate de Congres după luni de blocaj din partea republicanilor. Din suma totală, cei mai mulți bani, circa 61 de miliarde revin Ucrainei. Trimiterea primului lot de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari a fost anunțată în aceeași zi după promulgarea legii.

Continuă procesul de judecată în dosarul pe numele lui Donald Trump”

La New York, continuă procesul de judecată în dosarul pe numele lui Donald Trump, ce ține de falsificarea unor înregistrări fiscale pentru a ascunde efectuarea unor plăți către o vedetă de filme pentru adulți, care, în schimbul banilor urma să țină în secret aventura pe care a avut-o cu fostul lider de la Casa Albă. Vineri a avut loc cea de-a opta zi de ședințe, în care au fost audiați mai mulți martori. Trump respinge acuzațiile și spune că este vorba de un dosar politic.

„Aș vrea să spun că acestea sunt procesele lui Biden. Este o imixtiune în alegeri. Toată lumea știe că mă aflu aici deși ar fi trebuit să merg în campanie în Pennsylvania și Georgia sau multe alte locuri. Și nu este corect acest lucru. Este o vânătoare de vrăjitoare, o rușine care vine de la Washington”, a declarat Donald Trump, fost președinte al SUA.

Menționăm că acesta este primul proces penal împotriva unui președinte american. Iar joi, Curtea Supremă a desfășurat audieri pentru a decide dacă va beneficia sau nu Donald Trump de imunitate în dosarul de încercare de a submina alegerile din 2020. Avocații lui susțin că fostul președinte are dreptul la imunitate absolută față de acuzațiile ce i se aduc pentru acțiunile comise în perioada mandatului. Decizia finală va fi anunțată în luna iunie.

Dreptul de a deține arme pentru profesorii din statul american Tennessee

Profesorii din statul american Tennessee vor avea dreptul să poarte arme de foc la ore. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, votat de Congresul local. Documentul urmează să fie semnat și de Guvernatorul statului Bill Lee, care anterior a declarat că va susține inițiativa. Legislatorii au decis să permită profesorilor, directorilor și personalului auxiliar din școli să poarte arme după ce, în urmă cu un an, șase persoane, între care trei copii au murit după ce un atacator a deschis focul într-o școală primară din Nashville. Portul armelor de către personalul școlar nu este o premieră pentru SUA. Acestea sunt permise în peste 30 de state, cu anumite condiții.

Corturi pentru oamenii fără adăpost?

Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să decidă dacă au dreptul sau nu, oamenii fără loc de trai, să-și instaleze corturi în spațiile publice. Opinia magistraților a fost cerută de două persoane fără adăpost din orașul Oregon, care se plâng că prin restricțiile impuse de autorități le sunt încălcate drepturile și anume, aplicarea pedepsei pentru statutul de persoană fără adăpost. Țin să menționez că asemenea corturi, în care oamenii străzii și-au improvizat mici locuințe unde pot dormi și zi și noapte, sunt frecvent întâlnite și în marile orașe precum Washington, New York, Los Angeles sau San Francisco. Deranjate de aspectul creat, autoritățile mai multor orașe americane au interzis instalarea corturilor prin lege, fiind aplicate amenzi și chiar pedeapsă cu închisoare. Potrivit datelor oficiale, în SUA sunt peste 653 de mii de persoane fără adăpost.

Prejudicii pentru cetățenii americani în urma clonării cardurilor

Anual, cetățenii americani, dar și instituțiile bancare sunt prejudiciate cu peste un miliard de dolari de către escrocii care clonează carduri, arată datele Biroului Federal de Investigații. Cele mai multe cazuri de skimming, ceea ce reprezintă copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului se întâlnesc la stațiile PECO, la terminalele de plată și bancomate.

Potrivit FBI, majoritatea infractorilor sunt originari din Sud Estul Europei. Ultima sentință pentru o asemenea infracțiune a fost pronunțată la începutul acestei luni. Este vorba de un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, stabilit ilegal în SUA și care a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a clonat zeci de carduri bancare.

El și-a recunoscut vina și a fost obligat să returneze victimelor peste 30 de mii de dolari.

Autor: Victoria Colesnic

Citește mai mult