Externe

Financial Times: Ce înseamnă cu adevărat noul ajutor american pentru Ucraina, dar și pentru Putin

Statele Unite ale Americii au început să livreze ajutorul militar Ucrainei, imediat după ce președintele american Joe Biden a semnat proiectul de lege privind asistența de 60 de miliarde de dolari. Financial Times a notat într-o analiză că în primă instanță, cel mai probabil noul sprijin militar va încetini ofensiva rusă, fără să permită agravarea situația de pe front. Totodată, publicația a subliniat că în acest context Ucraina s-ar putea confrunta cu presiuni din partea aliaților pentru a obține mai multe câștiguri pe front.

Ajutorul american care urmează a fi livrat Ucrainei va da un impuls și țărilor europene să continue să ofere la rândul lor asistență, a notat Financial Times într-o analiză. Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anunțat deja un nou pachet de 500 de milioane de lire sterline. De asemenea, sunt în desfășurare mai multe proiecte pentru a furniza Ucrainei muniție suplimentară, sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane F-16.

Astfel, potrivit publicației, problemele cu soldații, care rămân cronice, ar urma să fie atenuate, în timp ce noii recruți nu vor fi nevoiți să meargă pe câmpul luptă cu muniție insuficientă, iar stocurile existente ale Ucrainei pot fi eliberate imediat. Cel mai probabil că noul ajutor va încetini ofensiva rusă.

În același timp, au rămas încă multe probleme legate de comandă după contraofensiva dezamăgitoare de anul trecut, în special cu privire la modul de coordonare al operațiunilor la scară largă.

Experții de la Financial Times avertizează în acest sens, că Ucraina ar putea să se confrunte cu presiuni din partea Statelor Unite ale Americii să obțină câștiguri pe front, înainte de alegerile americane prezidențiale din noiembrie, pentru a ajuta la justificarea asistenței.

Deocamdată, cel mai bun mod al Ucrainei de a continua lupta împotriva Rusiei este să continue cu tipul de atacuri pe care le-a organizat în mod regulat în ultima vreme, împotriva rafinăriilor și a altor ținte cu o anumită valoare strategică în Rusia.

Experți și oficiali cred însă că, deocamdată, Rusia nu are un avantaj major la niciun capitol și că ofensiva care ar putea începe în mai sau iunie nu va oferi Moscovei un progres serios pe câmpul de luptă.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult