Calendarul Zilei // 96 de ani de la inaugurarea monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 29 aprilie.
1882: "Elektromote" – precursorul troleibuzului – este testat la Berlin.
1913: A fost patentat fermoarul.
1928: La Chișinău este inaugurat monumentul lui Ștefan cel Mare. A fost inaugurat cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt reprezintă una din cele mai importante opere ale reputatului sculptor basarabean din perioada interbelică, Alexandru Plămădeală. Sculptorul Alexandru Plămădeală a fost desemnat să facă macheta, iar statuia pe care o avem astăzi în centrul Chișinăului este a treia variantă propusă de artist. În iunie 1940, odată cu anexarea Basarabiei la fosta URSS, monumentul a fost evacuat. Până în 1942 a stat la Vaslui, după care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost readus la Chișinău. Monumentul restaurat al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost dezvelit la 31 august 1990, atunci când s-a marcat un an de la proclamarea Limbii Române ca limbă de stat.
1945: Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane.
1945: Cancelarul și Führerul Germaniei, Adolf Hitler, se căsătorește cu Eva Braun.
1958: A fost inaugurată Aleea Clasicilor din Chișinău.
1997: A intrat în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.
2011: Are loc, la catedrala Westminster din Londra, căsătoria Prințului William cu Kate Middleton.
S-au născut:
1879: Gala Galaction, scriitor român
La 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, s-a născut artistul plastic Andrei Mudrea. A deținut titlul de Maestru Emerit al Artei. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, a fost autorul mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură. Creația lui Andrei Mudrea se numără printre operele de referință și de avangardă artistică din Republica Moldova. În 1989 a fost numit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 1990 a participat la elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova și a fost autorul și promotorul „Stelei cu 8 raze”. În 1992 a devenit Director al Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” al UAP. În 1996 a devenit membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști (AIAP) în cadrul UNESCO. În 2001 i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit al Artei”. Artistul plastic s-a stins la vârsta de 67 de ani la 15 ianuarie 2022.
1958: Michelle Pfeiffer, actriță americană
1970: Uma Thurman, actriță americană
Au decedat:
1918: Barbu Ștefănescu Delavrancea
1980: Alfred Hitchcock, regizor și producător britanic
Sărbători:
Ziua veteranilor de război
Ziua Mondială a dansului