Politic

Olena Kondratiuk: Sperăm că, la mijlocul lunii iunie, Republica Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova a fost din prima zi de război solidară cu Ucraina, cu poporul ucrainean și a condamnat fără echivoc invazia rusească, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, la conferința comună susținută astăzi cu omologul său de la Kiev, Olena Kondratiuk. Doina Gherman a subliniat că autoritățile continuă să ofere sprijin celor 117 mii de ucraineni refugiați, care se află în Republica Moldova.

*„Republica Moldova și Ucraina au relații bilaterale foarte bune și constat un dialog politic dinamic. Pentru că țările noastre au aceleași aspirații să facă parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă. Avem același parcurs, parcursul e european, atâta timp cât Ucraina va fi în siguranță, atâta timp și Moldova va fi în siguranță”, a declarat Doina Gherman.

În același timp, vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk și-a exprimat speranța că, la mijlocul lunii iunie, Republica Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, oficială a solicitat Parlamentului de la Chișinău să semneze Declarația de condamnare a Federației Ruse care, potrivit surselor ucrainene, a deportat în cei doi ani de război 20 de mii de copii din Ucraina. Documentul a fost semnat, anterior, de Canada, Statele Unite ale Americii, Polonia și Țările Baltice.

„Sper că la mijlocul Iunie atât Ucraina, cât și Republica Moldova o să poată să înceapă negocierile de aberare a ambilor state la Uniunea Europeană. Vreau să vă mulțumesc pentru susținerea Ucrainei pentru declarațiile care au fost adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. De pacea în Ucraina va depinde și pacea regională și poate chiar în întreagă lume. Ne-am adresat cu rugămintea să fie adoptată încă o declarație referitoare la dreptate. Este vorba de condamnarea Federații Rusii care se ocupă cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Deja am identificat mai mult de 20.000 de copii care au fost în mod forțat transferați în mod silnic de pe teritoriul Ucrainei”.

Vicepreședinta Radei de la Kiev a mai spus că este important ca Republica Moldova să continue politica de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru ca activele înghețate ale Rusiei să poată fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Totodată, oficialul a precizat că cele două țări vor colabora pentru a preveni dezinformarea.

Citește mai mult