Externe

Corespondență // Maia Sandu la Bruxelles: Ucraina și Republica Moldova ocupă un loc important în bugetul UE pe 2024

Așa cum Europa a primit un colac de salvare economic, după al Doilea Război Mondial, prin planul Marshall al SUA, la fel Moldova și Ucraina au nevoie de echivalentul unui asemenea plan, calibrat pe nevoile sec. XXI, din partea Uniunii Europene. Aceasta este esența discursului ținut de președinta Maia Sandu, astăzi la Bruxelles, vorbind la conferința despre Bugetul Anual pe anul 2024 al UE, relatează de la Bruxelles corespondentul Teleradio-Moldova, Dan Alexe.

„Uniunea Europeană trebuie să răspândească binele pentru a opri răul”, a mai spus Maia Sandu, referindu-se la Rusia.

Deși este neobișnuită invitarea unor personalități de un asemenea rang la discutarea bugetului UE din țări care nu fac parte din Uniune, Maia Sandu a fost personalitatea de rang cel mai înalt la discuțiile de astăzi, ceilalți participanți fiind feluriți miniștri din țări UE sau comisari europeni.

Ucraina nu a avut niciun reprezentant.

Șefa statului a avut un discurs extrem de marcant și urmărit, folosind formule percutante, precum aceea de a sfătui UE să se ocupe mai puțin de „contabilitate” minuțioasă și mai mult de geopolitică.

Exemplul „planului Marshall” propus de ea pleacă de la planul cu acest nume prin care SUA au contribuit la refacerea economiei Europei după al Doilea Război Mondial, injectând sume de bani si investind în sectoarele esențiale ale economiei continentului devastat de război.

În cursul zilei, Maia Sandu s-a mai întâlnit și cu președintele Consiliului European Charles Michel.

Bugetul Uniunii Europene este stabilit de Comisia europeană împreună cu Parlamentul European, însă decizia finală îi revine Parlamentului, care poate sau nu bloca sau aproba bugetul. Bugetul pe anul acesta este uriaș, depășind cifra de 189 de miliarde de euro. Dintre aceștia, 17 miliarde sunt rezervate pentru „vecinătatea” Uniunii Europene, altfel zis Ucraina, Republica Moldova și țările candidate din Balcani.

Un pachet de 3,7 miliarde de euro va fi rezervat migrației, iar peste 2 miliarde de euro apărării europene, ceea ce arată că UE începe să se gândească în mod serios la un sistem de apărare european independent de NATO.

UE rămâne cel mai mare finanțator extern al Republicii Moldova. Pentru perioada 2021-2024, ajutorul financiar european a atins 260 milioane euro, în sectoare care merg de la întărirea statului de drept și a justiției la apărarea mediului și la transformarea digitală.

Volumul total de schimburi economice ale Chișinăului cu UE a fost anul trecut de 7,3 miliarde de euro.

În iulie 2023, Bruxelles-ul a acordat Chișinăului un an de liberalizare totală a comerțului, în special a produselor agricole exportate de Moldova în UE.

Citește mai mult