Externe

Estonia acuză Rusia de perturbarea traficului aerian, problema va fi discutată și cu aliații NATO

Compania aeriană Finnair a anulat astăzi zborurile către Tartu, Estonia, din cauza unor probleme cu semnalul GPS în regiunea Mării Baltice. Autoritățile estoniene suspectează că Rusia este responsabilă pentru interferențe, transmite Politico.

Aeroportul din Tartu, al doilea cel mai mare oraș din Estonia, se bazează exclusiv pe GPS pentru aterizări și ghidarea aeronavelor la sol. Joi și vineri, două curse Finnair de la Helsinki la Tartu au fost nevoite să se întoarcă din cauza interferențelor cu semnalul GPS, cunoscute și sub numele de bruiaj.

Rusia acuzată de perturbarea traficului aerian

„Interferențele GPS de la Tartu ne obligă să suspendăm zborurile până când se găsesc soluții alternative”, a declarat un purtător de cuvânt al Finnair. Suspendarea va dura până la 30 mai, cel puțin.

Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a calificat bruiajul GPS drept un „atac hibrid” și a acuzat Rusia, afirmând că va ridica problema la UE și NATO.

„Rusia știe foarte bine că interferențele pe care le provoacă sunt extrem de periculoase pentru traficul nostru aerian”, a declarat Tsahkna televiziunii publice estoniene ERR. El a numit incidentul „o acțiune deliberată care ne perturbă viața și pune în pericol viețile oamenilor”.

Bruiajul GPS, o problemă recurentă în regiunea Baltică

Bruiajul GPS a devenit o problemă recurentă în regiunea Baltică de la declanșarea războiului din Ucraina în 2022, iar Rusia este considerată principalul suspect, deși implicarea sa nu a fost încă dovedită.

Avioanele pot zbura în siguranță și fără semnal GPS, dar bruiajul le privează pe echipajele de zbor de o sursă importantă de geolocalizare.

„Majoritatea aeroporturilor utilizează metode alternative de aterizare, dar unele, precum Tartu, se bazează exclusiv pe metode care necesită un semnal GPS funcțional”, a declarat Jari Paajanen, directorul operațiunilor Finnair.

Suspendarea zborurilor va afecta pasagerii care călătoresc între Helsinki și Tartu. Finnair a recomandat pasagerilor afectați să contacteze compania aeriană pentru a reprograma zborurile sau pentru a obține o rambursare.

Autoritățile estoniene investighează incidentul și caută soluții pentru a-și asigura spațiul aerian. De asemenea, este posibil ca Estonia să solicite asistență din partea aliaților săi NATO pentru a contracara interferențele GPS.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult