Economic

Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta carne proaspătă în Uniunea Europeană

Agenții economici din Republica Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre în stare refrigerată și congelată, nu doar procesată. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului.

„Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține aceste rezultate pentru agenții noștri economici care creează locuri de muncă bine plătite. Noi vom continua crearea de oportunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a precizat Dorin Recean.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial, profesionalismul corpului de inspectori oficiali, capacitățile de administrare a focarelor de Gripă aviară pe teritoriul țării, capacitățile de testare ale sistemului de laboratoare, au fost evaluate în cadrul în mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene.

„Piața Unică Europeană constituie o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni, deoarece îi determină să se alinieze la standardele riguroase ale UE și să lucreze mai mult în vederea creșterii competitivității producției lor. În rezultat, consumatorii din țara noastră, dar și consumatorii europeni vor gusta un produs moldovenesc inofensiv și calitativ”, precizează ANSA.

Directorul unei fabrici avicole, Grigore Cojocaru, susține că instituția sa a investit în ultimii 7 ani resurse financiare pentru a moderniza întreprinderea. Acesta mai spune că este pregătit să exporte, deocamdată în cantități mici, deoarece și piața de comercializare a puilor este limitată.

„În urma verificărilor experților europeni, am fost aprobați, avem toate șansele și corespundem cerințelor. Suntem gata pentru export, fiindcă noi, cantitativ, nu putem face concurență producătorilor din Uniunea Europeană și alte țări, dar calitativ, avem toate șansele”.

Potrivit datelor statistice, în ultimul deceniu exportul de carne și organe comestibile a scăzut practic în continuu - de la 35 de milioane de dolari în 2014, la 3, 8 milioane în 2022. Doar o parte nesemnificativă a ajuns pe piața comunitară, dar în creștere ușoară de la an la an - de la mărfuri din categoria respectivă în valoare de 24,3 mii de dolari în 2020, la 116 mii de dolari în 2022.

Amintim că în martie anul trecut, Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționa atunci că decizia UE a demonstrat că sistemul național de control oficial este recunoscut de Bruxelles.

Sursa citată a precizat că procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în ​​regim on-line, cât și cu prezența fizică.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult