Externe

Revista presei internaționale: Rusia profită de livrarea lentă a armelor occidentale în Ucraina; Cum a început campania electorală pentru alegerile în Parlamentul European?

Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean pe fondul unor amenințări tot mai accentuate privind pregătirile Rusiei pentru o ofensivă majoră pe câmpul de luptă. Mai multe publicații descriu debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European care a început luni. O atenție deosebită e acordată și motivelor care l-au determinat pe actualul premier spaniol să rămână în funcție după un scandal de corupție în care potrivit oponenților săi politici ar fi fost implicată familia sa. Detalii are Lidia Petrenco.

Rusia profită de livrarea lentă a armelor occidentale pentru a trece în ofensivă, atenționează Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de BBC. El a spus că o parte a ajutorului militar a început să ajungă în țară, dar a solicitat accelerarea livrării acestuia, precizează serviciul britanic de presă. Comentariile vin în urma unui atac rusesc cu o rachetă balistică asupra orașului port Odessa în care au murit 5 persoane și alte 32 au fost rănite. Potrivit Unian, în timpul atacului majoritatea victimelor se plimbau în apropiere de litoralul Mării Negre, iar rămășițele rachetei au distrus clădirea studențească a Academiei Juridice pe care localnicii o numesc „castelul Harry Potter” din portul Odesa.

Kyiv Post transmite că pe fondul situației extrem de complicate în care s-a pomenit armata ucraineană, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit ieri la Kiev, pentru a-i încuraja pe cetățeni. Chiar dacă a deplâns întârzierea sprijinului occidental, Stoltenberg s-a arătat încrezător că nu este prea târziu pentru ca Ucraina să preia inițiativa pe câmpul de luptă datorită livrărilor armelor oferite de aliații occidentali, notează Kyiv Post.

Ucraina se retrage din satele de pe frontul de est în timp ce așteaptă ajutorul SUA, titrează The New York Times. Comandantul superior al Ucrainei a declarat că trupele sale depășite se confruntă cu o situație îngrozitoare, în timp ce Rusia încearcă să-și dezvolte avantajul înainte de sosirea primului lot al unui pachet militar american, remarcă publicația americană.

Financial Times scrie că trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă la scară largă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Publicația îi citează pe doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene, potrivit cărora, ocupanții atacă secțiuni cheie ale liniei frontului și lansează lovituri cu rachete și drone asupra localităților regiunii Harkov și asupra altor orașe pentru a pregăti terenul înainte de o operațiune ofensivă majoră.

Majoritatea publicațiilor europene își focalizează atenția asupra campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European care a început ieri cu o dezbatere publică. Reuters transmite că actuala campanie se concentrează pe asistența oferită Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse, dar și asupra soluționării conflictul din Fâșia Gaza, care amenință să destabilizeze Orientul Mijlociu. Potrivit sondajelor, la care face referie agenția Reuters, Partidul Popular European și-ar păstra poziția de lider în Parlamentul European, la o distanță confortabilă față de social-democrați. După ei, se anunță o luptă strânsă pentru locul trei între conservatorii și reformiștii europeni (ECR), liberalii de la Renew Europe și grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID). Sondajele plasează Verzii/Alianța Liberă Europeană ca a șasea forță, urmată de blocul celor neafiliați și de Stânga Europeană,

Reuters subliniază că favorită în cursa pentru obținerea funcției de președinte al Comisiei Europene rămâne actualul șef al executivului de la Bruxelles Ursula von der Leyen. Agenția de presă amintește că ea e un politician de centru dreapta, care ar urma să înfrunte alți șapte candidați din restul familiilor politice europene.

Von der Leyen critică extrema dreaptă europeană pentru că ar fi „împuterniciții lui Putin”, titrează The Guardian. La o dezbatere de luni la Maastricht cu rivali din tot spectrul politic, von der Leyen a intrat în atac împotriva grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație din parlamentul european, care unește Mitingul Național al Franței, Alternative für Deutschland (AfD) și partidul popular danez, precizează publicația. „Este foarte important să nu fim distrași de la problema reală: și aceștia sunt mandatarii lui Putin care încearcă să distrugă din interior cu dezinformare și polarizare. Și vedem un exemplu aici în seara asta”, a spus von der Leyen. Potrivit The Guardian, se așteaptă ca grupul Identitate și Democrație să obțină câștiguri semnificative la votul paneuropean din 6-9 iunie și ar putea chiar deveni a treia forță ca mărime, amenințând politicile cheie ale UE, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina, acțiunea climatică și extinderea.

După ani de neglijare în cadrul dezbaterilor publice, agricultura a devenit un subiect fierbinte la nivelul UE în ultimul an, cu probleme precum inflația alimentară, protestele fermierilor și impactul schimbărilor climatice asupra culturilor, observă Euractiv. În consecință, agricultura figurează foarte mult în manifestele și campaniile electorale ale multor partide politice înaintea alegerilor UE din iunie, constată publicația.

Presa europeană comentează între timp și decizia premierului spaniol Pedro Sánchez de a rămâne în funcție, după ce forțele politice de dreapta i-au acuzat în mod repetat soția că ar fi implicată în acte de corupție, relatează EFE. Potrivit El pais, sprijinul masiv demonstrat în stradă de susținătorii premierului, i-au dat și mai multă încredere acestuia să muncească „la regenerarea democrației” din țară și să ignore învinuirile false la care a fost supusă familia sa.

Compania aeriană finlandeză Finnair a anunțat luni că-și suspendă timp de o lună zborurile către orașul eston Tartu din cauza interferențelor semnalului GPS, pe care ministrul eston de externe le consideră a fi un "atac hibrid rusesc", transmite Baltic Times. Bruierea semnalului GPS poate "împiedica un avion să se apropie (de pistă) și să aterizeze", precizează compania aeriană, adăugând că astfel de interferențe "sunt destul de frecvente în regiune". Potrivit Tartu Postimees, Miniștrii de externe ai statelor baltice avertizează că interferența semnalului GPS, este efectuată de Rusia și este atât de periculoasă încât mai devreme sau mai târziu poate provoca un accident aviatic, scrie regionalul.

Atenția presei internaționale se îndreaptă și asupra consecințelor războiului dintre Israel și gruparea militantă Hamas. Diplomatul american Antony Blinken începe o călătorie cu mize mari în Orientul Mijlociu, care vizează încetarea focului în Gaza, titează The wall street journal. Washingtonul speră să amâne o invazie israeliană în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, pe măsură ce protestele perturbă activitatea universităților din SUA și izolarea Israelului se adâncește, notează publicația. Scopul imediat al Casei Albe este de a asigura o încetare a focului care ar întârzia o invazie israeliană a Rafah, orașul din sudul Gazei unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați. Pe de altă parte armata israeliană insistă că Rafah este ultimul bastion pentru batalioanele Hamas din teritoriul asediat, notează WSJ.

Speranța unei noi încetări a focului face presiuni asupra premierulu Netanyahu în timp ce războiul din Gaza se apropie de 7 luni, titrează cbsnews. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se află sub presiune din ce în ce mai mare din toate părțile în legătură cu războiul în desfășurare al țării sale împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Pe de o parte membrii de extremă dreaptă ai cabinetului de miniștri au amenințat că vor renunța să sprijine guvernul de coaliție dacă Netanyahu acceptă un acord de încetare a focului cu Hamas, asta în timp ce SUA și mulți israelieni îl împing să încheie un acord pentru a aduce ostaticii rămași acasă din Gaza și să înceteze războiul devastator din teritoriul palestinian, menționează cbsnews.

Associated Press transmite că zeci de protestatari au preluat marți dimineața o clădire de la Universitatea Columbia din New York, baricadând intrările și arborând un steag palestinian pe o fereastră în cea mai recentă escaladare a demonstrațiilor împotriva războiului Israel-Hamas, care s-au extins în campusurile universitare din întreaga țară. Poliția a intervenit și la Paris, unde zeci de protestatari au instalat corturi într-o curte a Universității Sorbona pentru a protesta împotriva războiului din Gaza, relatează Euractiv. Demonstrația a avut loc la trei zile după protestele de la universitatea de elită Sciences Po a capitalei și a venit în urma mitingurilor din campusurile din Statele Unite împotriva conflictului, precizează publicația.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult