Social

Noi numiri la Guvern: schimbări la MAE și în conducerea instituțiilor de control financiar din țară

Secretarul general al Ministerului de Externe, Vladimir Cuc, a fost eliberat din funcție, în baza cererii de demisie. Însă, acesta urmează să devină ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, reprezentant permanent al țării pe lângă Oficiul ONU din Geneva. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

„Domnul Cuc are o sarcină importantă, în mod special la Oficiul ONU de la Geneva. Plus că o dată cu semnarea EFTA, așteptarea agenților economici este să avem o mai mare deschidere a pieței Eleveției pentru produsele noastre”.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat, la propunerea ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, numirea în funcția de șef a Inspectoratului Control Financiar de Stat a Svetlani Țurcanu. Acesta are o experiență de 25 de ani în domeniul financiar contabil.

„În prezent activează în cadrul serviciului Fiscal fiind în funcția de director adjunct a departamentului de audit intern. Consider că doamna Țurcanu are experiență, profesionalism și este competență pentru a face față a acestei poziții destul de importante ce ține de șefa Inspectoratului Control financiar de stat”.

Și Agenția Achiziții Publice are un nou șef. Este vorba despre Gheorghe Movileanu, care este licențiat în drept, și este angajat al instituției de circa 4 ani. Ministrul Finanțelor a recunoscut că este un domeniu complicat și plin de provocări, însă și-a exprimat speranța că va face față acestei funcții.

Potrivit unui studiu din februarie anul curent, analizat de API, achizițiile publice continuă să fie vulnerabile la riscuri de fraudă și corupție. Riscurile sunt și mai mari în domeniile care au o pondere semnificativă în totalul cheltuielilor publice, precum sănătatea, educația sau siguranța alimentelor. Or, anual, din bugetul de stat pentru achizițiile publice din aceste trei domenii sunt cheltuiți în jur de 6 miliarde de lei.

Achizițiile netransparente, necompetitive, planificarea neconformă, precum și reticența societății civile de a se implica în procesul de achiziții – sunt principalele riscuri care pot determina cheltuirea ineficientă a banilor publici. Autorii studiului consideră că lipsa personalului calificat, pe de o parte, și insuficiența instruirilor pentru această categorie de angajați, pe de altă parte, reprezintă principala cauză a riscurilor de corupție și iregularităților în acest domeniu.

Cercetarea mai arată că între 10-50% din banii destinați pentru achiziții pot fi pierduți prin achiziții inutile, aranjate, prețuri exagerate, calitatea joasă a serviciilor sau bunurilor, neexecutarea totală a contractelor, întârzieri în desfășurarea achizițiilor și executarea contractelor.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult