Bloomberg: Rusia intenționează să lanseze atacuri hibride înaintea alegerilor din Republica Moldova
Rusia intenționează să lanseze înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană o serie de atacuri hibride, scrie Bloomberg, citat de RBC. Sursa notează că Marea Britanie va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a o ajuta să contracareze aceste amenințări din partea agenților ruși în lunile următoare.
În acest sens, ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, care efectuează în aceste zile o vizită de lucru în Marea Britanie, se va întâlni marți la Londra cu secretarul britanic pentru industrie și securitate economică, Nusrat Ghani, pentru a discuta despre „interferența subversivă a Rusiei”.
În ultima perioadă, mai multe atacuri cibernetice au loc în Republica Moldova. Sunt vizate în special site-urile instituțiilor publice. Sursele Moldova 1 susțin că acestea sunt zilnice, deși nu sunt făcute publice pentru a evita alarmarea publicului. În prezent se lucrează la soluționarea problemelor tehnice.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat că au fost atacate și unele site-uri guvernamentale, dar a precizat că aceste atacuri nu au vizat infrastructura critică guvernamentală, care rămâne a fi securizată de autoritățile naționale. Potrivit lui, una dintre măsurile de protecția adoptate este restricționarea numărului de accesări a paginilor web din afara țării. Guvernul îndeamnă și sectorul privat să facă același lucru, a menționat Vodă.
Ce spun autoritățile moldovenești despre planurile Kremlinului pentru Republica Moldova
Oficialul moldovean a declarat într-un interviu săptămâna trecută că Kremlinul folosește o varietate de metode pentru a submina democrația în țara noastră, de la deepfake-uri create de inteligența artificială până la pungi de bani.
Anterior și directorul Servicii de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a avertizat că Moscova plănuiește acțiuni în acest sens, menționând că au fost descoperite informații care arată că Rusia intenționează să perturbeze alegerile prezidențiale din acest an și referendumul privind UE.
În cadrul conferinței președinților parlamentelor țărilor UE, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat că Rusia vrea să perturbeze procesul viitoarelor alegeri din Republica Moldova, de aceea reprezentanții UE trebuie să ajute Chișinăul să continue lupta pentru democrație.
Amintim că, la începutul anului 2023, a fost adoptată Legea privind securitatea cibernetică, dar care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Aceasta prevede că autoritatea Republicii Moldova desemnează, în baza mai multor criterii, instituțiile și furnizorii de servicii cărora li se va cere să atingă un nivel necesar de securitate cibernetică. Acestea, la rândul lor, vor trebui să raporteze pe viitor incidentele cibernetice semnificative autorităților din țară.