Economic

O nouă linie electrică aeriană va fi construită în următorii ani pentru a interconecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României

O nouă linie electrică aeriană, cu o lungime de 190 de kilometri, va fi construită în următorii ani pentru a interconecta sistemul energetice al Republicii Moldova cu cel al României, precum și cu cel european. Astăzi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune. Cu o capacitate de 400 de kilovolți, aceasta va fi cea de-a treia care interconectează Republica Moldova și România și o va face prin intermediul stațiilor electrice Strășeni și Gutinaș.

Construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune între Republica Moldova și România prevede finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2029. Odată cu realizarea acestor proiecte de interconectare, țara noastră va obține o independență energetică și va fi atractivă pentru investitori, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Odată cu finalizarea liniei Vulcănești-Chișinău, toate aceste trei proiecte în comun ne vor aduce către, probabil că sfârșitul anului 2028, într-o situație în care noi ne vom putea integra ca și țară în piața energetică europeană, prin piața română, înainte ca Republica Moldova să fie oficial stat membru a Uniunii Europene”, a declarat Victor Parlicov.

Memorandumul a fost semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii. Administratoarea adjunctă USAID, Isobel Coleman, a precizat că acest Memorandum este parte dintr-un ajutor financiar de 220 de milioane de dolari destinat Republicii Moldova, și astfel piața energetică locală nu va fi atât de vulnerabilă.

„Activitățile noastre vor duce la crearea acestei linii electrice de înaltă tensiune. Acest lucru va duce la creșterea independenței și rezilienței moldovești și în același timp va asigura energiea pe care ne putem baza și la prețuri accesibile. Un alt exemplu al modului în care Republica Moldova se integrează cu UE. Sunt bucuroasă să semnez acest memorandum de înțelegere între guvernul Republicii Moldovei și USAID pentru a putea să construim această linie electrică”, a precizat Isobel Coleman.

Amintim că o altă linie electrică aeriană pentru interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova, Vulcănești-Chișinău, care va ocoli regiunea transnistreană, urmează să fie construită până în 2025. De asemenea, se lucrează la cea dintre Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult