De la începutul războiului, zeci de ucraineni au murit încercând să părăsească țara ilegal
Cel puțin 30 de cetățeni ai Ucrainei au murit în încercarea de a părăsi țara din februarie 2022. Se pare că grupurile organizate de traficanți de persoane iau banii ucrainenilor și îi trimit la punctele de trecere a frontierei periculoase, fără o pregătire adecvată, a declarat șeful poliției de frontieră a Ucrainei, Andrei Demcenko, într-un interviu pentru Ukrinform.
„Majoritatea acestor încercări sunt în afara punctelor de control de la granița cu Republica Moldova și România. Cel mai mare număr de tentative cu documente falsificate se înregistrează la granița cu Polonia. Majoritatea infractorilor nu sunt participanți independenți la proces, ei apelează la serviciile organizatorilor”, a spus el.
Demcenko a explicat că numărul morților reflectă nu doar pericolul trecerii graniței în sine, ci și lipsa de interes a contrabandiștilor plătiți pentru siguranța evadaților.
„Este ciudat că oamenii sunt dispuși să plătească sume mari de bani fără a cunoaște persoana. Primesc niște instrucțiuni, transferă bani undeva pentru instrucțiuni, iar apoi se confruntă cu faptul că traseul trece de-a lungul unui râu de munte. Atunci contravenienții sunt surprinși că au plătit bani, li s-a promis asistență, iar când au ajuns la graniță, au constatat că trebuie să treacă un râu de munte, iar mulți și-au dat seama că nu au suficientă forță pentru a face acest lucru. Pe lângă aceste obstacole, există animale sălbatice în munți care reprezintă și o amenințare serioasă la adresa vieții”.
Potrivit lui Demcenko, de la introducerea legii marțiale, aproximativ 450 de grupuri criminale specializate în scoaterea ilegală de persoane din țară au fost demascate de autorități.
El a mai spus că aproximativ 120 de persoane sunt oprite la graniță în fiecare zi, multe dintre ele pentru că nu pot prezenta dovezi cu privire la scopul călătoriilor lor.
Ucraina a redus recent vârsta minimă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 25 de ani într-un efort de a-și reface armata după mai bine de doi ani de război după invazia pe scară largă a Rusiei.
Noua lege a mobilizării a fost promulgată la începutul lunii aprilie curent de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Asta deși, Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a adoptat-o anul trecut.