Politic

Două decenii de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. Interviu cu ambasadorul Letoniei în Republica Moldova

La 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. Printre cele zece țări devenite în anul 2004 parte a spațiului comunitar se numără și Republica Letonia, care la 29 martie a aceluiași an aderase la NATO. Într-un interviu pentru Radio Moldova, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, Edgars Bondars, s-a referit la avantajele integrării în aceste două foruri importante. Totodată, a punctat unele aspecte referitoare la perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

-Domnule ambasador, anul 2004 a fost unul deosebit pentru Republica Letonia. A devenit membră a NATO și a Uniunii Europene. Care sunt avantajele aderării țării Dumneavoastră la aceste două foruri importante?

-Așa este. Acum 20 de ani, în această perioadă minunată ca și acum, la Chișinău, Letonia a aderat la NATO și la Uniunea Europeană. A fost un eveniment important, aș spune chiar unul istoric, deoarece atunci Letonia a încheiat o etapă foarte importantă, cea de reunificare cu lumea democratică, din care am făcut parte, dar acest parcurs fiind oprit în anul 1940, odată cu ocupația sovietică. În anul 1991 când ne-am redobândit independența, imediat am declarat că vrem să devenim parte a Uniunii Europene și a NATO. Evident, Alianța Nord-Atlantică ne oferă garanții de securitate, fiind membri cu drepturi depline și îndeplinindu-ne toate obligațiile pe care și le-a asumat guvernul în ceea ce privește bugetul și alte activități ale Alianței. Deci, suntem membri cu drepturi depline ai NATO și ne simțim în siguranță. Iar aceasta are multe efecte benefice, inclusiv asupra climatului investițional. În ceea ce privește Uniunea Europeană, la fel, au fost multe oportunități și provocări pe care le-am conștientizat și ni le-am asumat. Drumul nostru spre Uniunea Europeană a fost destul de lung, căci acestea sunt procedurile pentru aderare, proces în care în prezent este implicată și Republica Moldova, urmând să lanseze negocierile pentru aderare. Letonia a încheiat această etapă acum 20 de ani și este un mare plus pentru dezvoltarea țării și nivelul de trai al cetățenilor”.

Efectele integrării europene în cât timp după aderare au fost percepute de letoni și care domenii au fost racordate mai ușor la standardele europene?

-Noi am conlucrat foarte intens cu Bruxelles-ul, implicit cu diferite comisii și instituții europene, chiar până la aderarea oficială la Uniunea Europeană. Am pregătit minuțios această aderare, inclusiv în timpul negocierilor. La începutul anilor 2000 lucram la Ministerul de Externe și îmi amintesc de cooperarea cu mass-media și organizațiile internaționale. În perioadă când Letonia era candidată pentru aderare, în discuțiile cu țările membre ale Uniunii Europene i se luau în calcul părerile și opiniile, am avut un sprijin constant din partea partenerilor. Au fost o mulțime de elemente pozitive și acestea au evoluat în timp. Toate țările care devin membre ale Uniunii Europene au de câștigat”.

-În unele țări membre ale Uniunii Europene partidele eurosceptice capătă teren. Care este situația în Letonia și din ce cauză unii cetățeni ar fi nemulțumiți de situația din Uniunea Europeană?

-Cred că este un proces democratic. Fiecare om, după natura sa, își doreșțe să trăiască mai bine, astfel mereu este nemulțumit de ceva. Desigur, dacă trăim bine, vrem să trăim și mai bine. Adevărul este că de la an la an calitatea vieții se îmbunătățește, deși opiniile sunt diferite. Repet, aceasta este o manifestare a democrației. Indicatorul opiniilor cetățenilor cel mai bine este reflectat la alegeri, inclusiv nemulțumirile. Precizez că, după aderarea Letoniei la Uniunea Europeană, partidele pro-europene întotdeauna au acumulat majoritatea în parlament și au format guvernul. Este firesc să existe cetățeni nemulțumiți, dar sunt multiple platforme de discuții unde pot fi identificate soluții pentru problemele existente”.

-Republica Letonia este un susținător fidel al parcursului European al Republicii Moldova. Acest fapt a fost reiterate recent și de președintele țării Dumneavoastră, Edgars Rinkēvičs, la întrevederea cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, aflat în vizită oficială la Riga. Or, după exemplul Letoniei de acum 20 de ani, Republica Moldova ar fi pregătită pentru integrare în Uniunea Europeană?

-Într-adevăr, Republica Letonia și Republica Moldova cooperează din ce în ce mai mult, pe toate dimensiunile. Avem relații bilaterale excelente, avem o înțelegere reciprocă foarte bună, nu numai între oficiali de rang înalt și lideri de stat, dar și între cetățeni, oameni obișnuiți. Eu cred că situația se va îmbunătăți și mai mult în viitor, conexiunile interumane și interinstituționale vor deveni și mai intense, se vor îmbunătăți. Când se va redeschide zborurile Companiei Air Baltik de la Riga la Chișinău și înapoi, se vor intensifica relațiile bilaterale. Revenind la vizitele de rang înalt, pe care le avem în permanență, precizez că liderii țărilor noastre au contacte foarte bune. Și bineînțeles, Letonia este un prieten fidel și un partener de încredere al Republicii Moldova, care îi sprijină cursul european. Și o vom sprijini în continuare pentru a deveni un membru al Uniunii Europene”.

-Dar care sunt, în viziunea Dumneavoastră, problemele curente în Republica Moldova care o împiedică în parcursul european, în comparație cu Letonia, care a parcurs această etapă importantă de asociere cu spațiul comunitar?

-Cred că un mare plus al Republicii Moldova este marele entuziasm la toate nivelurile, atât la cel guvernamental, cât și al organizațiilor neguvernamentale, precum și în rândul cetățenilor simpli. Bineînțeles, sunt păreri diferite referitoare la procesul de integrare europeană, sunt și multe dificultăți, probleme, dar cred că Moldova va face față acestor provocări și le va depăși, inclusiv cu ajutorul Uniunii Europene. Acesta este, desigur, nu doar un slogan. Este o realitate care trebuie susținută prin muncă asiduă. Iar Letonia este întotdeauna pregătită să vă ofere sfaturi și sprijin pentru a nu repeta greșelile făcute în drumul spre integrarea europeană”.

-La Chișinău recent a avut loc o conferință privind oportunitățile de cooperare a Republicii Moldova în cadrul Inițiativei celor Trei Mări? Ce beneficii îi aduce țării noastre asocierea cu acest for regional?

-Acest format regional de cooperare a fost creat în anul 2015, ca o inițiativă care ar pune bazele unei dezvoltări economice mai intense în Estul Uniunii Europene, precum și în direcția Nord-Sud, ceea ce înseamnă de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Astfel, putem dezvolta mai intens proiecte în domeniul energiei, al transportului. Republica Moldova, ca parte a acestei Inițiative, ar putea beneficia de finanțare pentru implementarea unor asemenea proiecte. La Summitul Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat la Vilnius pe data de 11 aprilie s-a discutat despre unele proiecte trilaterale Moldova-România -Ucraina, inclusiv proiecte în domeniul energiei și transporturilor. Cred că acesta este un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în proiecte regionale de amploare, implicit ale Uniunii Europene.

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult