Social

ANSP: Republica Moldova, asigurată cu suficiente teste pentru a identifica noua tulpină a COVID-19, Kraken

Republica Moldova deține un număr suficient de teste de laborator pentru a identifica subvarianta Kraken a COVID-19, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit lor, noua tulpină a Omicron nu a fost înregistrată în Republica Moldova, însă ANSP recomandă cetățenilor să se vaccineze, deoarece Kraken este cea mai contagioasă subtulpină dintre toate formele de Coronavirus.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Potrivit șefei laboratorului național de virusologie din cadrul ANSP, Mariana Apostol, Republica Moldova dispune, în prezent, de 50 de mii de teste de laborator pentru a identifica subtulpinile Coronavirusului. Sursa citată susține că acestea sunt repartizate în cele șapte laboratoare de testare de pe teritoriul țării.

„Laboratorul și toată țara dispune de teste suficiente. Am fost asigurați cu teste pentru detectarea virusului. Testele care sunt efectuate includ deja toate tipurile de subtulpini. Kraken nu este înregistrat în țară”, a declarat șefa laboratorului național de virusologie din cadrul ANSP, Mariana Apostol.

Coordonatoarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din Republica Moldova, Ninel Revenco, susține că subtulpina Kraken a Omicronului poate crea complicații dacă persoana se infectează concomitent și cu gripă. Specialiștii îndeamnă populația să se vaccineze, spune.

„Cu regret, în Republica Moldova tempoul vaccinării a scăzut considerabil, iar asta ne pune pe noi într-o situație să avem noi subvariante ale Coronavirusului sau ale Omicronului. Odată ce această subvariantă se răspândește foarte rapid, este riscul să avem și copii infectați, și femei gravide infectate. Severitatea va crește odată ce se va suprapune și cu alte infecții virale”, a declarat Ninel Revenco.

Amintim că noua tulpină Kraken a fost depistată pentru prima dată în luna octombrie 2022, în SUA – țară în care peste 40 la sută din populație deja s-a infectat. Până în prezent, virusul s-a răspândit în 29 de țări ale lumii. Kraken nu este o formă severă a Coronavirusului, dar este cea mai contagioasă.

Citește mai mult