Politic

Extinderea Uniunii Europene: Retrospectiva procesului de aderare și impactul asupra statelor membre

Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta.

Astfel, numărul statelor membre ale UE a crescut de la 15 la 25, cel al limbilor oficiale utilizate în UE - de la 11 la 21, în timp ce populația blocului comunitar a crescut cu 75 de milioane, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.

„Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creșterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor țări”, notează sursa citată.

Ce este extinderea UE?

Extinderea este procesul prin care un stat aderă la Uniunea Europeană după ce a îndeplinit un set de condiții politice și economice. Orice stat european care respectă valorile democratice ale UE și se angajează să le promoveze poate solicita aderarea la UE.

Criteriile de aderare sau criteriile de la Copenhaga sunt condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească toate țările candidate pentru a putea deveni state membre ale UE. Acestea se referă în special la stabilitatea instituțiilor, la o economie de piață funcțională, dar și la capacitatea administrativă și instituțională de a pune în aplicare în mod eficace acquis-ul UE.

Fiecare țară care solicită aderarea la UE trebuie să îndeplinească aceleași cerințe stricte și să urmeze același proces riguros pentru a deveni stat membru.

Există trei etape principale ale acestui proces, cunoscute și sub denumirea de proces de aderare.

Candidatura

O țară care dorește să adere la UE trebuie să depună o cerere de aderare pe lângă Consiliul UE. Consiliul solicită apoi Comisiei Europene să verifice capacitatea țării candidate de a îndeplini criteriile de aderare.

Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul decide dacă să acorde țării candidate sau nu statutul de țară candidată și să înceapă negocieri oficiale pentru aderarea acesteia la Uniune. Toate statele membre ale UE trebuie să convină asupra acestei decizii.

Negocierile de aderare

În timpul negocierilor de aderare, țara candidată se pregătește să pună în aplicare legislația și standardele UE, cunoscute și sub denumirea de acquis.

Pe parcursul negocierilor, Comisia monitorizează progresele înregistrate de aceasta în raport cu reformele respective și informează Consiliul și Parlamentul European cu privire la aceasta prin rapoarte și comunicări periodice.

Aderarea

După încheierea negocierilor, Comisia își dă avizul cu privire la cât de pregătită este țara candidată să devină stat membru. În cazul în care Comisia emite o recomandare potrivit căreia este considerată ca fiind pregătită, se redactează un tratat de aderare. Acest document prezintă în detaliu termenii și condițiile aderării țării la UE.

Tratatul de aderare trebuie apoi aprobat de Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European înainte de a fi semnat și ratificat de toate statele membre ale UE și de țara candidată.

Țara candidată aderă oficial la UE la data prevăzută în tratatul său de aderare.

Nivelul de trai în UE

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.

De asemenea, s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai.

„Toate acestea se datorează beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori”, subliniază Executivul de la Chișinău.

România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007, iar Croația – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale.

În prezent, Republica Moldova este una dintre cele nouă țări cu statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și după avizul pozitiv al Consiliului European din decembrie 2023 se pregătește pentru deschiderea negocierilor de aderare.

În martie curent, Comisia Europeană a transmis Consiliului European proiectul cadrului de negociere și a publicat comunicarea privind reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere. Potrivit documentului, statele candidate vor putea beneficia de anumite avantaje similare cu cele ale statelor membre UE în unele sectoare, chiar înainte de aderare.

Pentru ca aceste beneficii să se materializeze, atât UE, cât și țările candidate trebuie să fie bine pregătite, deoarece procesul de aderare se bazează pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată.

De la formarea UE de către cei șase membri fondatori, Belgia, Franța, Germania de Vest, Italia, Luxemburg și Țările de Jos, au avut loc șapte extinderi. Astăzi UE numără 27 de țări.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult