FOTO Ouă încondeiate de peste un secol - colecție unică la un muzeu din județul Suceava
Muzeul Național al Ouălor Încondeiate se află în comuna Ciocănești, județul Suceava, România. Muzeul deține o expoziție unică și stă la dispoziția iubitorilor de folclor. Colecțiile aparțin deopotrivă meșterilor din Bucovina și din alte regiuni ale României.
„Exponatele reprezintă dovada unei măiestrii autentice. Una dintre colecțiile de ouă din muzeu poartă ornamentele costumului popular, redau motivele cusute pe bundițe, pe cămăși sau pe catrințe. Punctul forte al muzeului reprezintă o colecție de 1500 de ouă, care au fost fierte și încondeiate și au circa un secol. Este o colecție unică în România. Asemenea exponate necesită și o temperatură strictă de păstrare, pe care trebuie s-o menținem”, a menționat în cadrul emisiunii „Popas Turistic” de la Radio Moldova, muzeograful Marilena Niculiță.
Satul Ciocănești, este recunoscut pentru păstrarea tradițiilor și conservarea patrimoniului, este localitatea cu cei mai mulți meșteri încondeietori din Bucovina.
O tehnică nouă de încondeiere a ouălor este găurirea cojii și coaserea ornamentului.
„Este un ou de rață, golit pe dinăuntru, iar deasupra, meșterița, l-a dat cu un strat de lac întăritor. Ulterior, cu o freză din laboratorul dentar, foarte fină, au fost făcute găuri și apoi cu un ac lung și cu ață, ornamentul a fost cusut, efectiv, în coajă. O tehnică nouă pe care autoarea o va breveta. Puteți admira acest exemplar inedit în colecția Muzeului Ouălor Încondeiate”, a mai adăugat muzeograful Marilena Niculiță.
În expoziții predomină ouăle pictate pe fondul negru, roșu, sau cu ceară colorată în relief, specific pentru satul Ciocănești. De asemenea, pot fi admirate și ouă de lemn încondeiate cu mărgele.
Muzeul Național al Ouălor Încondeiate a fost înființat în anul 2007 și numără în colecție peste 3000 de exponate.
Autor: Daniela Gherman