Politic

Programul primei vizite de stat în Norvegia a președintei Sandu: ceremonie de bun venit la Palatul Regal, întrevederi cu oficiali și cină de gală

Prima vizită de stat a președintei Maia Sandu în Norvegia are loc urmare a invitației Majestății Sale Regele Harald și a Majestății Sale Regina Sonja și va începe cu o ceremonie oficială de bun venit la Palatul Regal Slottsplassen, o depunere de coroane la castelul medieval Cetatea Akershus. De asemenea, șefa statului va avea o întâlnire cu președintele Parlamentului, Masud Gharahkhani, precum și cu Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al legislativului norvegian.

Ziua se va încheia cu o cină de gală la Palatul Regal găzduită de Regele Harald și Regina Sonja. Programul de marți include o întâlnire cu premierul Jonas Gahr Støre. De asemenea, Maia Sandu va ține o prelegere la Universitatea din Oslo.

Vizita de stat subliniază sprijinul și solidaritatea Norvegiei cu Republica Moldova, care a contribuit la gestionarea crizelor și sprijină reformele democratice din țara noastră, precum și cooperarea mai strânsă cu restul Europei, se mai arată în comunicatul Executivului norvegian.

Amintim că Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șefa statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Ce este o vizită de stat

Vizita de stat este prima în ordinea importanței dintre toate categoriile de vizite ale unui șef de stat. Acest tip de vizită reprezintă cea mai înaltă formă de protocol diplomatic și are loc doar între două țări care au relații diplomatice stabile și respectuoase. Scopul acestei vizite este acela de a consolida legăturile între cele două țări și de a discuta probleme majore de politică externă. Aceasta este o vizită oficială pe care un șef de stat o efectuează într-o țară străină la invitația șefului de stat al țării gazdă, notează infoazi.ro.

În timpul unei vizite de stat, președintele țării gazdă îndeplinește, totodată, și calitatea de gazdă oficială pe întreaga durată a vizitei omologului său aflat în vizită. Acesta este și motivul pentru care vizitele de stat sunt considerate a fi cea mai înaltă expresie a relațiilor bilaterale de prietenie care există între două state suverane.

Acestea se caracterizează prin cel mai înalt grad de protocol și pun mare accent pe ceremonii oficiale publice, care se întind pe durata a mai multor zile, și anume între trei și cinci zile. În țările în care nu există uzanța organizării unei vizite de stat, în acest caz, vizita oficială este considerată a fi de cel mai înalt rang. Drept urmare, acestui tip de vizită i se aplică ceremonialul suprem. Costurile unei vizite de stat sunt suportate de cele mai multe ori din fondul de stat al țării gazdă. În plus, șefii de stat rămân de obicei în reședința oficială a șefului statului gazdă, într-o casă de oaspeți rezervată oficialităților străine ori în clădirea propriei ambasade.


Amintim că pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova.

Menționăm că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult