Occidentul boicotează ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin. A fost invitată președinta Maia Sandu la eveniment?
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a primit invitație de participare la ceremonia de învestire a președintelui rus, Vladimir Putin. Totodată, Statele Unite ale Americii și mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat că nu vor trimite reprezentanți la inaugurarea liderului rus, pentru un nou mandat de șase ani. Oficialii occidentali spun că realegerea lui Vladimir Putin nu a fost corectă și democratică. În același timp, experții precizează că boicotarea evenimentului este cea mai potrivită reacție a comunității externe la deciziile din ultimii ani ale lui Vladimir Putin.
Precizăm că Republica Moldova nu a recunoscut acest scrutin. Șefa statului Maia Sandu a declarat anterior, că alegerile din Rusia nu au fost libere și corecte. Mai mult, Maia Sandu a condamnat organizarea scrutinului de către Rusia în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului.
Totodată, Statele Unite ale Americii vor boicota ceremonia de la Kremlin de învestire a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, scrie Reuters.
De asemenea, țările membre ale blocului comunitar sunt divizate în privința participării reprezentanților lor la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Rusiei, care va avea loc astăzi la Kremlin, scrie DW.
Astfel, Franța, Ungaria și Slovacia intenționează să accepte invitația părții ruse pentru a menține deschise canalele de comunicare, a scris agenția de presă dpa, citând mai mulți diplomați de la Bruxelles. Între timp, mulți alți membri ai Uniunii Europene, au decis să nu participe la inaugurarea liderului rus.
Marea Britanie și Canada au declarat că nu vor trimite reprezentanți pentru a participa la ceremonie. Expertul politic de la București, Cosmin Popa, a precizat că aceste declarații au mai multe semnificații.
„Cred că este cea mai potrivită atitudine față de un președinte ilegitim, pentru că nu există nicio îndoială legată de faptul că alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o manieră viciată. Dar, pe de altă parte, gestul are o semnificație diplomatică și politică, dacă vreți, limitată, pentru că el nu a fost însoțit de măsuri foarte clare care să arate și să susțină această atitudine. În subtext, regimul politic din Rusia este în continuare într-o oarecare măsură recunoscută. Și asta din rațiuni care țin de necesitatea unui contact politic”.
Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, va depune pentru a cincea oară jurământul în calitate de președinte al Federației Ruse. La alegerile din martie, Comisia Electorală Centrală rusă a numărat peste 87% din voturi în favoarea președintelui în exercițiu. Occidentul a criticat alegerile din Rusia, calificandu-le drept nelibere.
Autor: Olga Mînzat