Calendarul Zilei // Interpretul Ștefan Petrache ar fi împlinit astăzi 75 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 8 mai.
1852: Premiera comediei Chirița în provincie, de Vasile Alecsandri, la Iași.
1921: Parlamentul Suediei a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea.
1945: Germania a capitulat necondiționat în fața Aliaților, la Rheims.
1970: Este lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, Let It Be. Odată cu lansarea albumului apare și un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be și realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie 1969. Cele mai multe dintre melodiile de pe acest album au fost înregistrate în ianuarie 1969, înainte de înregistrarea și lansarea renumitului album Abbey Road. Unii critici, susțin că anume din acest motiv, Abbey Road ar trebui să fie considerat albumul final al grupului.
1978: Reinhold Messner și Peter Habeler au realizat prima ascensiune a Vârfului Everest, fără rezerve de oxigen. Istoria celor doi a început din anul 1970, când făceau ascensiuni rapide pe crestele Alpilor. Prima lor încercare de ascensiune a fost amânată din cauza furtunii, dar la a doua tentativă, ei au reușit să atingă vârful Everest, urcând pe Creasta de Sud. Vârful a fost atins în timpul record de 8 ore. Studiile au arătat că nivelul oxigenului pe Vârful Everest este suficient doar pentru un om în timpul odihnei, nu pentru o persoană extenuată de drumul parcurs până în vârf.
2010: Liderii zonei euro au aprobat un împrumut de 145 miliarde dolari pentru a ajuta Grecia în prevenirea înrăutățirii situației sale financiare. Este o măsură preventivă, pentru a împiedica Grecia să intre în faliment.
S-au născut:
La 8 mai 1949, în satul Vânători, raionul Nisporeni, s-a născut interpretul Ștefan Petrache. Și-a început cariera muzicală în anul 1974 în calitate de solist al Orchestrei Tele-Radio Moldova, după care a fost solist al formațiilor „Orizont” și „Contemporanul”. I-a fost conferit titlul onorific Artist Emerit al Republicii Moldova, medalia „Meritul Civic”și ordinul Muncii. S-a retras din scenă în anul 1991. Artistul a înregistrat multe piese muzicale populare cum ar fi: "Eu vin", "În august", "Chemarea casei părintești".
1963: Petru Hadârcă, actor de teatru
1970: Laurențiu Popescu, interpret de muzică ușoară
1975: Enrique Iglesias, interpret spaniol de muzică ușoară
La 8 mai, în fiecare an, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Ziua a fost stabilită în 1859, de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Bătălia a avut loc la 24 iunie 1859, în nordul Italiei, unde armatele Franței și Austriei s-au luptat timp de 16 ore. În urma confruntării, numărul morților și al răniților de pe câmpul de luptă a fost de 40.000. Atunci Dunant a atras atenția lumii asupra necesității de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc.