Social

Revista presei: „Conștientă că integrarea noastră europeană nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu”; Regiunea transnistreană ar urma să fie reintegrată înainte de aderare

Înțelegând că integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile și Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană, susținută de Rusia, înainte de a adera la Uniunea Europeană, a declarat marți la Oslo președinta Maia Sandu – sunt printre principalele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.

Cine trage dintre noi în noi? Se întreabă editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, în articolul său de fond. A fost al treilea Paște sărbătorit de creștinii ucraineni în tranșee, apărându-se de creștinii ruși ortodocși. Nu a încetinit de Paște nici războiul hibrid împotriva Republicii Moldova, scrie Nicolae Negru. În opinia lui, înțelegând că integrarea noastră europeană nu poate fi oprită, atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile: dinspre blocul Pobeda, PSRM, PCRM etcetera, dinspre politicienii care se declară proeuropeni și unioniști, dar care preiau mesajele lui Șor, Dodon, Voronin. Unii dintre aceștia, s-a mai spus, cred că astfel vor atrage voturi de la Maia Sandu și PAS, dar riscă să provoace lehamite și să ajute Rusia. Pe alții însă îi putem suspecta de colaborare discretă cu serviciile ruse. Zilele trecute, un fost politician ce se dă drept adept „convins al valorilor europene”, care recunoaște necesitatea respectării „drepturilor omului”, apreciază „libertatea de exprimare”, își anunța prietenii că își dorește să avem un președinte care „să se consulte cu poporul în luarea deciziilor”, dar „nu așa” cum face actuala președintă, „prin referendumul-fantomă din toamnă”. Fără a rosti cuvântul boicot, stimatul (până acum) ex-ministru contribuie cum poate la boicotarea acestuia, în interesul Moscovei. El nu se obosește să explice de ce nu ar fi bun referendumul din 20 octombrie ca mijloc de consultare cu poporul, îi lipsesc argumentele necesare, se limitează doar la rolul de cârcotaș, dar venite de la o persoană cu autoritate cuvintele sale îi pot influența pe niște cetățeni zăpăciți. El coboară mereu ștacheta decenței și demnității, așa încât nu ne rămâne decât să-l scoatem din lista de prieteni. Nici chiar unui general nu i se permite să tragă dintre noi în noi, a conchis Nicolae Negru.

Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea separatistă transnistria, susținută de Rusia, înainte de a adera la Uniunea Europeană, a declarat marți la Oslo președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store, informează Radio Chișinău. „Scopul nostru și misiunea noastră sunt să pregătim țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem țara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în Uniunea Europeană, dar nu trebuie să excludem și alte posibilități. Angajamentul nostru pentru o rezolvare pașnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a subliniat șefa statului. În discursurile lor, Maia Sandu și premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, s-au referit la războiul hibrid fără precedent pe care Federația Rusă îl duce în întreaga Europă, în special în Republica Moldova, unde încearcă să destabilizeze situația politică și să devieze procesele democratice, transmite sursa citată.

Dacă Moscova va ataca Republica Moldova, atunci Chișinăul va folosi toate metodele pentru a-și apăra țara și cetățenii. Este declarația președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat jurnalistului rus, Iurii Dudi, notează TVR Moldova. Șefa statului a spus că integrarea europeană reprezintă un garant al securității statului.

Republica Moldova și Ucraina vor fi evaluate separat în drumul spre Uniunea Europeană. Precizarea a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul unei emisiuni de la TV8. Înaltul oficial european a explicat că cele două state nu pot merge „umăr la umăr” deoarece se află în situații total diferite. Potrivit lui Jānis Mažeiks, în luna iunie, când ar putea începe negocierile de aderare, va fi ultima oară când Ucraina și Republica Moldova vor fi analizate „la pachet”. Ulterior, ambele state vor merge pe drumuri diferite, însă fiecare va avea aceeași destinație - Uniunea Europeană.

Jurnal.md informează că vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandr Tarnavschi, cunoscut pentru poziția sa critică față de bașcanul Evghenia Guțul și fugarul Ilan Șor, a fost demis ieri, 7 mai, din funcție. În replică, Tarnavschi a declarat că actuala conducere a autonomiei găgăuze este o tragedie pentru regiune. Expertul în politici publice și securitate Andrei Curăraru consideră că decizia de a-l demite pe Tarnavschi denotă o lipsă a democrației. Alexandr Tarnavschi afirmă că actuala conducere de la Comrat va duce regiunea la izolare și sărăcie.

Europa Liberă scrie că pe 7 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat cererile de demisie a 20 din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Printre cei care pleacă din funcție este membra CSM Nina Cernat. Aceasta fusese aleasă în CSM încă în 2017, iar mandatul ei a expirat în 2021, dar a rămas în CSM, pe motiv că niciunul din candidații din curțile de apel nu a promovat evaluarea integrității etice și financiare (pre-vettingul). Astfel, Cernat era singurul membru din actuala componență a consiliului care nu fusese verificată.

Ziarul de Gardă anunță că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat lista candidaților care au depus cereri de participare la concursurile pentru suplinirea posturilor vacante de judecător și urmează să se prezinte la desfășurarea acestora în ședințele CSM din data de 16, 20 și 21 mai. Pentru cele 37 de posturi vacante au aplicat 70 de candidați, printre care și avocatul Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting de două ori. Acesta candidează la funcția de judecător în temeiul vechimii în muncă.

Mitologia politică este utilizată de regimurile totalitare și autoritare pentru a inocula maselor ideea unității și a unui viitor de aur, susține istoricul Virgiliu Bârlădeanu într-o dezbatere la Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, elemente ale mitologiei politice sunt folosite de liderii politici pentru a deține controlul asupra maselor. În opinia istoricului, agresiunea militară în Ucraina a readus în regiune cultura războiului, intens promovată și în Republica Moldova. „Funcția principală a mitologiei politice este de a instiga la anumite acțiuni. În ultima perioadă observăm că s-a creat o cultură a războiului, a apărut masiv vestimentația celui de-al Doilea Război Mondial, apar și copii îmbrăcați în aceste haine, fapt îngrijorător. Vedem că nu e vorba despre o demonstrare aparentă, ci de un proiect de viitor. Implicarea copiilor în aceste acțiuni și practici este foarte îngrijorătoare. În Republica Moldova au fost reabilitate memorialele, fapt benefic, dar în cadrul acestor memoriale au început să se desfășoare acțiuni teatralizate care au creat o imagine falsă a celui de-al Doilea Război Mondial. S-a văzut că acest lucru se face pentru a îndreptăți abuzurile comise în perioada stalinistă. Adică, suntem victorioși, am biruit într-un mare război, dar s-au făcut și mari jertfe, de aceea a fost necesară colectivizarea, deportarea și represiunile”, a explicat Virgiliu Bîrlădeanu.

Mitologia politică în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost exploatată la maximum. În felul acesta, s-au făcut eforturi extraordinare pentru a justifica agresiunea Rusiei. O spune analistul politic Igor Boțan, în aceeași dezbatere publică de la IPN. Potrivit expertului, actualmente, regimul lui Vladimir Putin are tot instrumentarul mitologic la dispoziție, foarte bine elaborat. Personal, președintele Federației Ruse a trecut, așa cum prevede mitologia, trei trepte în evoluția sa, de la lider, prieten al poporului, după care lider-părinte, erou și acum Vladimir Putin a ajuns la punctul culminant – liderul „cu pretenții mondiale asupra unui rol de salvator al omenirii care din cauza ideologiei neoliberale cade într-o prăpastie decadentăˮ, a declarat Igor Boțan.

Multe partide și actori politici folosesc elementele mitologiei politice în încercarea de a obține cât mai multe voturi, iar acest lucru se observă în România și în alte state europene, a opinat istoricul român Cristian Manolachi în cadrul dezbaterii de la IPN. Potrivit acestuia, mitul unității este intens folosit în România de partide care promit „unirea tuturor românilor”. Istoricul atenționează că populismul ia amploare în Europa, având priză la public, în special, partidele de extremă-dreaptă. Potrivit doctorului în istorie, anul 2024 este un an electoral extrem de important pentru România și Republica Moldova, iar mesajele politice trebuie atent analizate, pentru a nu permite accederea populiștilor la putere.

Citește mai mult