Internațional

Corespondență//Vor fi oare înlocuiți centriștii din Renew în viitorul PE de extremiștii de dreapta?

În actuala configurație a Parlamentului European (PE), principalele partide politice transnaționale sunt, așa cum au fost aproape întotdeauna în mod tradițional, partidul creștin-democrat, conservatorii din PPE (Partidul Popular European), apoi partidul socialist și, în sfârșit, partidul centrist, liberal, Renew, o vreme condus de românul Dacian Cioloș, despre care se crede că ar putea fi înlocuit de o formațiune a dreptei extreme.

Problema cea mare a dreptelor extreme în Parlamentul European este că în realitate ele nu se vor înțelege probabil niciodată, chiar dacă ultimele proiecții arată că un partid al dreptei extreme, sau cel puțin unul euro-sceptic, ar putea înlocui centriștii din Renew ca a treia formațiune transnațională din Parlamentul European.

Chiar dacă, așa cum am mai scris, este greu de imaginat că am putea asista anul acesta la constituirea unui front comun al partidelor de dreapta în Parlamentul European, este limpede că strategii acestora speră că doctrinele și programele lor politice ar putea să devină mainstream, după modelul republicanilor din SUA și al ideologului Steve Bannon, sau precum Viktor Orbán în Ungaria. Dar acum, în secolul XXI, extrema dreaptă a Europei pare ferm hotărâtă să se înscrie în cultura politică mainstream și reflectă deja atitudini politice care nu mai sunt exprimate doar de o minoritate marginală.

Partidele de extrema dreaptă au preluat puterea în Italia, și-au extins influența în Ungaria, și-au câștigat un rol în coaliția din Finlanda, au devenit parteneri guvernamentali de facto în Suedia, au intrat în legislativul Greciei și au obținut mari câștiguri în alegerile regionale din Austria și Germania, ca să nu mai vorbim de rezultatele alegerilor din Slovacia.

Cât despre AUR din România, el a fost până acum ținut la distanță, datorită absenței sale din Parlamentul European și a oricărei afinități între liderii formațiunii extremiste românești (precum George Simion) și grupul Salvini – Le Pen – Wilders, care își afirmă de câte ori pot prietenia personală, dincolo de afinitățile politice. Asta cu toate că, în mod tehnic, AUR îl are în Parlamentul European pe fostul cleric, trecut pe la PNȚCD și PSD, Chris Terheș, pe care Dragnea l-a făcut europarlamentar pe listele PSD, ca apoi Terheș să-i trădeze brutal pe socialiști, trecând la eurosceptici.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult