Internațional

Studiu // Europenii, mai îngrijorați de schimbările climatice decât de conflictele armate

Oamenii din Europa sunt mai îngrijorați de dezastrele naturale decât de conflictele armate, potrivit unui nou studiu realizat de Debating Europe. Raportul a fost realizat cu doar o lună înainte de alegerile europarlamentare, relatează Euronews.

Peste 2.000 de oameni din șapte țări ale UE - Belgia, Franța, Italia, Germania, Polonia, Spania și Suedia - au fost întrebați care sunt, în opinia lor, cele mai grave probleme cu care se confruntă Europa în prezent. Subiectele au inclus schimbările climatice, democrația, creșterea incluzivă și durabilă și siguranța și apărarea.

Oamenii și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu schimbările climatice. Ei au subliniat frecvent necesitatea de a recupera timpul pierdut în urma deceniilor de inacțiune. În același timp, ei consideră că este prea târziu pentru a evita cele mai grave efecte, unii chiar au spus că „mai rămâne puțin de salvat”.

„În fața inacțiunii cu privire la schimbările climatice, suntem cu toții perdanți”, a spus Julia, un participant din Spania.

Ce soluții climatice vor europenii să vadă?

Soluțiile propuse de respondenți au inclus impozitarea marilor poluatori și reducerea consumului excesiv.

Participanții la studiu au fost pozitivi cu privire la rolul tehnologiei, dar au spus că trebuie să fie „centrată pe om”. A pune prea multă speranță în ea pentru a salva planeta, au spus ei, ar fi extrem de contraproductiv.

„Sunt în favoarea inovației și tehnologiei pentru a stimula tranziția ecologică, dar să începem și de la soluții destul de simple și imediate”, a spus Alessandra, un participant din Italia.

Transportul public a fost, de asemenea, identificat de toți participanții la studiu din toate țările ca fiind ceva care ar trebui să fie prioritizat pentru a reduce dependența de mașini. Chiar și în țări care au deja sisteme de transport robuste, cum ar fi Germania, Suedia și Franța, oamenii au cerut upgrade-uri. Transportul feroviar în special a fost considerat ca fiind neglijat.

Participanții au cerut mai multe acțiuni politice privind schimbările climatice.

Schimbări climatice și securitate

Oamenii au remarcat, de asemenea, o legătură între combustibilii fosili și securitate. Mai mulți participanți, în special în Germania și Italia, au afirmat că combustibilii fosili au ajutat la finanțarea guvernelor „neprietenoase”. Unii au spus că invazia Ucrainei de către Rusia a fost un „avertisment” cu privire la costul social al dependenței de petrol și gaze importate.

Multe discuții despre securitate au fost dedicate dezastrelor naturale legate de climă, care au fost considerate mai mult o amenințare în interiorul UE decât potențiale conflicte armate.

Alarmați de frecvența lor în creștere, participanții vor mai multe acțiuni din partea autorităților pentru a preveni și a atenua efectele evenimentelor meteorologice extreme, secetelor și a altor calamități naturale care pot afecta grav viața de zi cu zi.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult