Externe

EUobserver: Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană intenționează să adopte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până în iulie. Acesta va include, printre altele, interdicția ca partidele politice europene, organizațiile neguvernamentale și mass-media să nu mai primească finanțare rusă, a relatat portalul EUobserver cu referire la proiectul de document, citat de Meduza.

De asemenea, în versiunea preliminară a pachetului de sancțiuni, se propune să se stabilească o interdicție ce viziează porturile UE pentru a deservi livrările rusești de GNL către țările non-europene, se interzice intrarea în porturi a navelor care se presupune că ‘ajută la eludarea sancțiunilor’ și, de asemenea, înăsprirea restricțiilor existente privind aviația rusă și importul de heliu și minerale rusești.

În plus, se planifică extinderea listei organizațiilor care fac obiectul unor măsuri sporite de control al exporturilor prin adăugarea a încă 52 de companii.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a declarat că Uniunea Europeană întâmpină dificultăți în negocierea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și că cel mai probabil nu va conține noi restricții, ci doar încercări de a contracara măsurile rusești de eludare a sancțiunilor.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile cehe au declarat că au descoperit o rețea pro-rusă care a încercat să influențeze opinia publică din Europa, inclusiv cu scopul de a interveni în alegerile pentru Parlamentul European, din luna iunie curent. O parte din această rețea a inclus site-ul de știri Vocea Europei, despre care autoritățile cehe cred că a fost finanțat și controlat de Rusia, precum și politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk și producătorul Artem Marchevsky.

În aprilie, autoritățile belgiene au anunțat că au lansat o investigație privind presupusa interferență a Rusiei în alegerile pentru Parlamentul European.

„Scopul este de a ajuta la alegerea cât mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în această instituție”, a declarat atunci premierul belgian Alexander De Croo.

Comisia Europeană a început să elaboreze cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei imediat după adoptarea celui de-al 13-lea pachet, care a fost aprobat la 23 februarie. Măsurile au afectat 106 persoane fizice și 88 de entități juridice din Federația Rusă și din alte țări, inclusiv din India, Kazahstan, China, Serbia, Thailanda, Turcia și Sri Lanka.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult