Dumitru Alaiba: Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, prin Programul „373”
Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, prin Programul de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat, astăzi, modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare. În urma acestor schimbări, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari.
Programul „373” va fi accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului, dar și pentru cei din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Totodată, o altă îmbunătățire se referă la majorarea sumei maxime ce poate fi acordată unui singur beneficiar, de la 15 la 40 de milioane de lei. De asemenea, va fi permisă finanțarea achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional
„Angajamentul nostru ferm este de a dezvolta economia. Guvernul construiește un mediu favorabil pentru a dezvolta afacerele mici și mijlocii, iar accesul la finanțare pentru a avea investiții productive este o verigă importantă în atingerea acestui obiectiv. Dezvoltarea economică depinde de puterea antreprenorilor și, în special, afacerilor mici și mijlocii, toți cei care creează locuri de muncă și aduc prosperitate în comunitățile noastre.”, a declarat Dumitru Alaiba.
În același timp, prim-ministrul Dorin Recean a precizat că, prin astfel de programe, pentru antreprenori se crează condiții mai avantajoase, iar pentru cetățeni noi locuri de muncă.
„Dincolo de subsidierea dobânzilor, se adaugă componente noi, ce țin și de garantarea creditelor, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii. Prin acestea, vom stimula creșterea investițiilor, crearea noilor locuri de muncă, va spori valoarea adăugată și, corespunzător, vom avea salarii mai mari pentru angajați”, a punctat Dorin Recean.
Până în prezent, peste 300 de beneficiari au contractat, prin intermediul Programului „373”, 363 de credite, cu o valoare investițională totală de 1,46 de miliarde de lei. Amintim că, Programul guvernamental „373” a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2023. Acesta oferă rate de dobândă competitive, de 3%, pentru creditele în valută străină și 7 la sută pentru cele în lei. Întreprinderile mici și mijlocii pot contracta credite investiționale pe un termen de până la 7 ani, cu o perioadă de grație de până la 3 ani. De asemenea, programul „373” prevede garantarea împrumuturilor preferențiale în proporție de până la 40%, în funcție de caz, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.