Politic

Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: R. Moldova va încheia procesul de screening al legislației până la sfârșitul lunii

Republica Moldova va încheia procesul de screening al legislației naționale cu cea comunitară, până la sfârșitul lunii mai. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru postul public de televiziune, Moldova 1. Negociatoarea-șefă a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) spune că negocierile propriu-zise vor începe și se vor încheia cu reforma sistemului judiciar. Autoritățile de la Chișinău speră să fie invitate în curând la Bruxelles, la o conferință interguvernamentală, care va da startul solemn al negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

captură video
Sursa: captură video

„Din luna februarie am început screening-ul explicativ, ceea ce înseamnă că instituțiile noastre, fie ministere, fie instituții publice, mergem împreună la Bruxelles, acolo unde colegii din Comisia Europeană ne explică care este legislația europeană și cum aceasta urmează să fie reflectată în legislația națională. Acest exercițiu este o primă etapă a screening-ului și se va finaliza la sfârșitul luni mai. Între timp, noi continuăm să lucrăm la cele trei recomandări ale Comisiei Europene care au rămas să fie îndeplinite până în luna iunie, să sperăm. Deja din acestea trei, am fost evaluați ca îndeplinind două din ele și ne-au mai rămas câteva să le implementăm, ca să arătăm un progres semnificativ în reforma justiției”, a declarat negociatorul-șef pentru integrarea Republicii Moldova în UE, Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a precizat că negocierile de aderare propriu-zise vor începe și se vor încheia cu reformele pe care țara trebuie să le implementeze în domeniul justiției.

„Nu putem spune exact care capitol va fi primul, pentru că deschidem clusterul și anume ce ține de valorile fundamentale. Acestea se referă, anume, la reformele pe care urmează să le implementăm în justiție”, a mai declarat Cristina Gherasimov.

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. Pe 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la blocul comunitar. Uniunea Europeană a acordat, pe 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina, iar pe data de 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.

În februarie, curent, țara noastră a demarat procesul de evaluare a legislației naționale în raport cu cea a Uniunii Europene. Screening-ul reprezintă o etapă importantă în pregătirea negocierilor de aderare, fiind împărțit în 35 de capitole grupate în 6 clustere. Acestea reprezintă temelia discuțiilor bilaterale dintre Uniunea Europeană și statele candidate.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult