Economic

Vladimir Bolea: UE este principala piață de desfacere pentru produsele agricole moldovenești

Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, piața blocului comunitar ne oferă accesul la peste 500 de milioane de potențiali cumpărători. În prezent, ministerul de resort se ocupă de elaborarea politicilor care să corespundă cerințelor Uniunii Europene, iar agricultorii noștri să profite de toate beneficiile acestei piețe de desfacere.

Agricultorii din Republica Moldova au exportat, anul trecut, cantități duble de prune și struguri în țările din Uniunea Europeană, spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Totodată, acesta a precizat că producătorii autohtonii au beneficiat și de prețuri mai mari.

„Exporturile din Republica Moldova s-au reorientat spre o piață mai stabilă și vorbim de piața europeană. De exemplu, la două tipuri de produse, prețul mediu la struguri este de 0,90 eurocenți, la prună era peste 50 eurocenți, prețul mediu. Ceea ce înseamnă că am avut și struguri de 1,40 euro și prună mai scumpă. Prețul mediu este unul mare față de acum câțiva ani, pentru agricultori, producători de prună sau struguri”, a declarat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea a mai precizat că armonizarea legislației moldovenești cu cea europeană va permite produselor noastre să devină mai competitive și să corespundă cerințelor Uniunii Europene, ceea ce, ulterior, va spori posibilitățile de export a producției autohtone.

„Începând cu 2021, unul dintre obiectivele Ministerului Agriculturii și ANSA a fost elaborarea unei foi de parcurs cu finalitatea ce permite includerea Republicii Moldova în listă de țări din care este permis acest export. În prima fază am reușit cu ouăle. În același timp, s-a oferit și posibilitatea de a exporta carne de pasăre. Din punctul meu de vedere, lucru de care o să beneficieze producătorii de cereale, pentru că cerealele nu vor fi direcționate spre export într-o cantitate atât de mare, dar vor fi direcționate spre consumatorul nostru intern, spre crescătoriile de păsări”.

Precizăm că, din luna aprilie, producătorii din Republica Moldova au posibilitatea să exporte carne de pasăre în stare refrigerată și congelată în Uniunea Europeană. Totodată, în luna martie 2023, Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de consum pe piața europeană. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționa atunci că decizia Uniunii Europene a demonstrat că sistemul național de control oficial este recunoscut de Bruxelles.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult