Internațional

România va deschide mai multe secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare

Mai multe secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe al României la alegerile europarlamentare din 9 iunie față de câte erau la scrutinul precedent. Astfel, dacă, în 2019, numărul acestora era de 36, în 2024 vor fi organizate 52 de secții de votare. În total, la sediile Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate vor fi deschise 915 secții de votare la acest scrutin, cu 474 mai multe decât secțiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019, informează MAE de la București.

Amintim că la alegerile europarlamentare din 2019, în Republica Moldova au votat aproximativ 38 de mii de moldoveni cu cetățenie română.

Potrivi MAE, numărul secțiilor de votare organizate peste hotarele României a fost stabilit în baza consultărilor periodice a reprezentanților Misiunilor diplomatice cu reprezentanți ai comunităților de cetățeni români din diaspora și având în vedere dinamica relocării cetățenilor români din diaspora înregistrată în ultimii ani.

Cele mai multe secții vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunități de cetățeni români: Italia (150 de secții), Spania (147 de secții), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secții), Germania (87 de secții), Franța și Principatul Monaco (67 de secții), Republica Moldova (52 de secții), SUA (45 de secții), Belgia (24 de secții), Austria (17 secții), Irlanda (16 secții), Regatul Țărilor de Jos (16 secții), Danemarca (14 secții), Canada (12 secții).

Lista secțiilor de votare din străinătate și a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor.

mae.ro
Sursa: mae.ro
mae.ro
Sursa: mae.ro

MAE reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.


Cine candidează în Parlamentul European din partea României

României îi revin 33 de eurodeputați, la fel ca în legislatura care tocmai se încheie.

România are liste închise, adică cetățenii pot vota doar liste, nu candidați separați, cu excepția celor independenți. Alte state au vot preferențial, adică se votează candidatul și nu lista întreagă sau se poate schimba ordinea candidaților pe listă.

În România au depus liste cu candidați la europarlamentare 15 partide și alianțe.

De asemenea, sunt și șapte candidați independenți.


Ce trebuie să știm despre alegerile în Parlamentul European

Parlamentul European va avea în total 720 de eurodeputați, cu 15 mai mulți decât actualul for.

Pragul electoral este de 5% în nouă țări ale Uniunii Europene, inclusiv în România. Alte 13 nu au niciun prag electoral. Mai sunt state cu prag electoral de 4%, 3% și 1,8%.

Alegerile europarlamentare au loc pe 9 iunie 2024 în majoritatea statelor Uniunii Europene. Doar Olanda le organizează pe 6 iunie, Irlanda, pe 7 iunie, Cehia, pe 7 și 8 iunie, Letonia, Malta și Slovacia, pe 8 iunie și Italia, pe 8 și 9 iunie.

Estonia este singura țară care are și vot electronic pentru cetățenii din străinătate. Sunt și câteva state în care votul este obligatoriu - Belgia, Bulgaria, Grecia și Luxemburg.

În cele mai multe țări UE, vârsta minimă pentru candidați este de 18 sau 21 de ani, în România este de 23 de ani, iar în Grecia și Italia, de 25 de ani.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult