Mircea Geoană, despre Macron și trupe în Ucraina: La nivelul Alianței nu există astfel de planuri
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Arad, referitor la afirmațiile președintelui Franței privind trimiterea de trupe în Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina", dar la nivelul Alianței nu există astfel de planuri, transmite Agerpres.
„Președintele Franței transmite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina. La nivel de NATO, unde deciziile se iau prin consens, nu avem în acest moment nici planuri și nici intenția politică de a desfășura forțe NATO în Ucraina. La nivelul Alianței, suntem în continuare interesați să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem, dar în același timp suntem și interesați să nu escaladăm acest război într-un conflict și mai mare între NATO și Rusia. De aceea este dreptul natural al liderilor noștri din țările NATO să exprime puncte de vedere, să prezinte, în esență, un lucru pe care îl convenim și îl știm cu toții: avem nevoie să îi sprijinim pe ucraineni", a declarat Geoană.
Întrebat de propriile "linii roșii" pe care NATO le-a trecut când a fost vorba de trimiterea unor arme în Ucraina și despre posibilitatea ca trimiterea de trupe să fie o altă "linie roșie" călcată, Mircea Geoană a răspuns: „Noi avem o relație permanentă bazată pe încredere și profesionalism între țările care susțin Ucraina, sunt țări NATO și din afara NATO, și partenerii noștri ucraineni. Există un format de consultare permanentă între nevoile dânșilor și situația de pe front, între capacitatea noastră industrială și nevoile pe care dânșii le au. De aceea cred că în acest moment deciziile recente de a antrena (piloți - n.r.) și a oferi avioane F-16 țin cont de situația de acum a războiului, de aceea nu cred că este vorba de a încălca linii roșii, ci de a avea o evoluție a dinamicii acestui război".
Secretarul general adjunct a adăugat că "NATO este deținătorul suprem de risc, de aceea, evident, aliații în mod individual au un anumit grad de libertate, dar atunci când este vorba despre Articolul 5, aici suntem cu toții legați de acest articol".
El a spus că nu se poate estima cât va mai dura războiul, dar "un singur lucru este clar, că acest război va mai continua".
„De ambele părți există mobilizare de resurse umane, materiale, economice, logistice și în acest moment toate indiciile conduc către prelungirea acestui război", a spus Geoană, ca a adăugat că Occidentul învață din acest război și a realizat că trebuie să investească din nou în industria de apărare.
Întrebat ce garanții suplimentare ar trebui să primească România dacă trimite sistem antiaerian Patriot în Ucraina, Geoană a spus că la nivelul NATO se lucrează "ca în fiecare moment toți aliații să fie protejați". El a subliniat că și după incidentele cu drone căzute pe teritoriul României aliații NATO, la solicitarea României, au luat măsuri suplimentare de apărarea a zonei.
Emmanuel Macron: „Dacă amenințați interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin”
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că "speră" că Franța nu va trebui să meargă la război, referindu-se la invazia rusă din Ucraina, într-un videoclip, în care răspunde la întrebările, pe care le-ar fi primit pe rețelele sociale. "Vom merge la război?" - suna una dintre aceste întrebări. "Sper că nu va trebui să mergem la război", răspunde președintele Macron.
„Ucraina a fost atacată de Rusia, iar la un moment dat trebuie să reușim să descurajăm Rusia să continue să avanseze. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt în joc. Dar statul de drept și regulile noastre comune sunt, de asemenea, în joc. Iar dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt în Ucraina, legea celui mai puternic va prevala. Și nu putem fi în siguranță, se întâmplă la 1.500 de kilometri de locul în care trăim", a avertizat el. "*
„Deci nu, sper din toată inima că nu va trebui să mergem la război. Nu, Franța nu este o putere de război, ci o putere de pace. Dar da, dacă vrem pace, trebuie să o protejăm. De aceea trebuie să ne înarmăm și de aceea trebuie să fim uneori disuasivi și credibili pentru adversarii noștri, spunându-le: "dacă mergeți prea departe și amenințați interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin"", a conchis președintele Franței.