Protestele continuă în Georgia. Mii de oameni au ieșit în stradă, la Tbilisi, împotriva controversatei legi privind „influența străină”
Proteste ample au avut loc aseară în Georgia împotriva legislației care obligă organizațiile să declare finanțarea străină, informează BBC. Zeci de mii de georgieni au fluturat drapelul georgian și al Uniunii Europene, denunțând ceea ce numesc „o lege rusească”, pentru că textul noii legi este asemănător cu legea adoptată în Rusia, care obligă toate organizațiile care au finanțare externă să se înregistreze ca „agenți străini”. Protestatarii adunați la Tbilisi susțin că, dacă va fi aprobată, noua lege va reduce la tăcere societatea civilă.
Partidul de guvernământ, care anul trecut nu a reușit să adopte proiectul de lege în a doua lectură din cauza protestelor pe scară largă, a aprobat deja documentul în două lecturi în acest an, în ciuda manifestațiilor, care durează de aproximativ o lună, și a apelurilor partenerilor occidentali. Săptămâna viitoare este de așteptat ca acesta să fie adoptat în a treia și ultima lectură.
Legea privind „influența străină” – ce presupune și de ce este criticată
Proiectul de lege prevede impunerea oricărei organizații neguvernamentale sau media care primește mai mult de 20% din finanțarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizație care urmărește interesele unei puteri străine”.
Guvernul georgian susține că această măsură este destinată să asigure „transparența” asupra finanțării organizațiilor.
Pe de altă parte, inițiativa partidului aflat la putere, „Visul georgian”, a provocat mânia unei părți a populației, care îl consideră contrar aspirațiilor europene ale acestei țări din Caucazul de Sud.
Inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulți ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia, proiectul este criticat, de asemenea, de țările occidentale. Recent, ambasadorii UE au discutat despre modul în care adoptarea controversatului proiect de lege ar putea afecta integrarea europeană a Georgiei. UE nu a exclus posibilitatea ca Georgia să fie privată de dreptul călătoriilor fără viză, dacă legea va fi adoptată.
Țările nordice și baltice au emis o declarație comună în care au avertizat că autoritățile georgiene au ales o traiectorie îngrijorătoare care distruge viitorul european al Georgiei. Avertismente suplimentare au venit, vineri, și din partea Statelor Unite. SUA au declarat că sunt „profund alarmate de regresul democratic din Georgia”, despre care Washingtonul spune că are de ales între a susține fie o lege a agenților străini „în stil Kremlin”, fie aspirațiile euro-atlantice ale poporului.
Premierul Georgiei, dispus să accepte concesii
Urmare a protestelor de sâmbătă seara, premierul georgian Irakli Kobahidze a anunțat că autoritățile își vor putea „reconcilia pozițiile” cu partenerii occidentali în privința controversatei legi. Oficialul a lăsat să se înțeleagă că este dispus să facă unele concesii minore în controversatul proiect care a scos mii de oameni în stradă.
„Am sentimentul că acum există o dorință de a discuta despre normele de drept”, a spus premierul, într-o discuție cu jurnaliștii de la Tbilisi, potrivit portalului de știri Novosti Georgia.
El a precizat că propunerile de compromis ar putea fi făcute prin procedura de veto prezidențial, la care președinta Salome Zurabișvili a promis că va recurge după ce legea va fi adoptată în a treia lectură, finală. El a mai spus că, până atunci, guvernul va fi „absolut deschis și dispus la discuții”.