Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 12 și 13 mai Paștele Blajinilor. Episcop: „Nu faceți mese copioase”
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi, 12 mai, și mâine, 13 mai, Paștele Blajinilor. În aceste zile, moldovenii merg la cimitir pentru a cinsti amintirea celor răposați. Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, îndeamnă persoanele care vor merge la cimitir, cu această ocazie, să păstreze curățenia și să nu organizeze mese de pomenire lângă morminte.
„Îndemnul bisericii este ca fiecare dintre noi să se gândească că are datoria sfântă de a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice. Cei adormiți nu au nevoie de alt efort din partea noastră, a celor vii, decât de a săvârși rugăciune în amintirea și pomenirea lor. Ne rugăm pentru sufletele celor adormiți și nu facem mese copioase, ci săvârșim rugăciune curate și profundă”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu pentru Radio Moldova.
În Republica Moldova, zilele în care este sărbătorit Paștele Blajinilor sunt declarate libere. În capitala Chișinău, dar și în mai multe localități ale țării, în aceste două zile autoritățile pun la dispoziția oamenilor transport gratuit până la cimitire.
În acest an, la Chișinău, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” și „D”. Transportul public municipal va activa, în regim special, anunță Primăria Chișinău. Numărul de autobuze care va circula pe rutele nr. 10, 26, și 28, va fi stabilit în funcție de necesitate.
Același lucru se va întâmpla și în cazul troleibuzelor de pe rutele nr. 12, 25, 26, 27 și 28. Itinerarul rutei de autobuz nr. 19 va fi prelungit până la str. Doina și va activa în regim obișnuit, conform orarelor de circulație aprobate. Detalii – AICI.
Pompierii, salvatorii și polițiștii - la datorie
Peste 400 de pompieri și salvatori vor asigura securitatea antiincendiară de Paștele Blajinilor. Cetățenii sunt avertizați de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să respecte măsurile esențiale de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada Paștelui Blajinilor. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Liliana Pușcașu, a îndemnat oamenii să nu amplaseze flori și coroane artificiale în apropierea lumânărilor, care trebuie aprinse în cutii sau candele și ținute departe de sursele ușor inflamabile.
De asemenea, pentru securitatea enoriașilor în timpul serviciilor divine, se recomandă evitarea aglomerării în lăcașele de cult și menținerea căilor de acces libere pentru o evacuare rapidă în caz de urgență. Bisericile ar trebui să fie echipate cu mijloace de primă intervenție și să aibă încăperi bine aerisite.