Politic

Dorin Recean, despre rolul liderilor din UTAG Găgăuzia în destabilizarea R. Moldova: „Aceste voci reprezintă doar Federația Rusă”

Federația Rusă mizează pe forțe politice din Republica Moldova pentru a destabiliza țara și a o opri din drumul de eurointegrare. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean într-un interviu pentru agenția de stat „Moldpres”. Șeful Cabinetului de miniștri susține că vocile politicienilor care „servesc Federația Rusă”, în detrimentul interesului național, nu reprezintă Republica Moldova și nici cetățenii ei. „Aceste voci reprezintă doar Federația Rusă”, a precizat premierul țării.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat pentru sursa citată că, „din păcate”, în Republica Moldova mai „există voci care vor să anuleze realitatea”. Șeful Cabinetului de miniștri a făcut trimitere în acest context la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, în primăvara anului 2022, precum și la crimele de război comise de armata rusă în regiuni ucrainene precum Irpin, Odesa sau Bucha.

Întrebat „ce rol le revine liderilor găgăuzi în destabilizarea situației din Republica Moldova”, Dorin Recean a declarat: „Aceste voci servesc interesul Federației Ruse, nicidecum interesul Republicii Moldova. Și este important să facem o precizare - aceste voci nu sunt partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova și a ne opri din drum. Aceste voci nu reprezintă găgăuzii sau moldovenii, ei reprezintă doar Federația Rusă”.

Prim-ministrul susține că autoritatea centrală pe care o reprezintă este în contact permanent cu oameni simpli, antreprenori, dar și aleși locali din raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești „pentru a realiza împreună proiecte concrete în beneficiul locuitorilor din regiune”.

Întrebat „cât de pregătită este guvernarea pentru a contracara eventuale amenințări” la adresa statului, șeful Guvernului de la Chișinău a declarat că instituțiile statului vor „sancționa tentativele de destabilizare și încălcarea legii”. „Avem așteptarea ca și procurorii și judecătorii să se asigure că nimeni nu e mai presus de lege și toți cei care acționează împotriva Republicii Moldova sunt opriți și pedepsiți”, a conchis premierul Dorin Recean.

Federația Rusă, recunoscută de R. Moldova drept principala amenințare la adresa securității statului

Autoritățile de la Chișinău acuză Federația Rusă că încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin intermediul unei „grupări criminale organizate”, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. „El este reprezentantul principal al tentativelor rusești de destabilizare a țării”, a declarat anterior președinta Maia Sandu pentru jurnaliști. Șefa statului susține că „cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv - să readucă grupările corupte la cârma țării”.

La începutul lunii martie, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață anunța că Federația Rusă pregătește noi acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Directorul SIS spunea atunci că, „în următoarele luni, vor fi reluate protestele, iar Autonomia Găgăuză și Tiraspolul vor fi folosite pentru a șantaja autoritățile de la Chișinău”. Alexandru Musteață declara la acea vreme că SIS a intrat în posesia mai multor informații care arată că se încearcă compromiterea referendumului de aderare la UE, inițiat de președinta Maia Sandu, care ar urma să se desfășoare la toamnă, pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Într-o analiză recentă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) preciza că declarațiile recente ale Evgheniei Guțul despre posibilitatea separării Găgăuziei de Moldova în cazul unificării cu România sunt o încercare a Kremlinului de a „utiliza jucători pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societate moldovenească”. Evaluarea ISW arată că „Rusia ar încerca să împiedice aderarea Moldovei la UE sau chiar să justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei”.

Reamintim că Parlamentul a aprobat, la sfârșitul anului trecut, Strategia de Securitate – un document fundamental care spune că Federația Rusă și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Documentul a fost elaborat și aprobat la propunerea președintei Maia Sandu.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult