Social

Sfatul specialiștilor: Cum recunoaștem fructele și legumele care conțin nitrați

Consumatorii se pot deja bucura de o varietate de legume și fructe de sezon, care au apărut în comerț, însă, pe lângă beneficii, acestea pot aduce pericole pentru sănătate din cauza că ar putea conține o cantitate mare de nitrați. Aceste substanțe sunt detectate doar în laboratoarele acreditate. Utilizarea aparatele de măsură și control, care se găsesc pe piață, nu sunt eficiente, deoarece nu sunt supuse verificării metrologice și nu oferă date exacte, a atenționat reprezentanta Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Svetlana Șveț, în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.

Cumpărătorii nu pot ști exact la prima vedere dacă produsele conțin un volum sporit de nitrați. Totuși, Svetlana Șveț a oferit unele recomandări consumatorilor privind anumite caracteristici care indică toxicitatea fructelor și legumelor.

„De exemplu, la roșie, la tăietură, nu trebuie să fie mai albicioasă sau mai deschisă decât coaja. Miezul trebuie să fie moale. Morcovul, pentru că sunt și foarte mari, iarăși indică prezența nitraților. Verdeața cu tulpini groase și o culoare întunecată indică, iarăși, o cantitate mare de nitrați în compoziție. Frunzele de salată cu marginile brune, frunzele superioare ale verzei mai întunecate sau chiar negre, cartoful, dacă este mai moale – la fel sunt indicatoare că aceste produse sunt bogate în nitriți”, a declarat Svetlana Șveț, reprezentanta ANSA.

Potrivit specialiștilor, agenții economici sunt obligați să facă investigațiile de laborator pentru a-și vinde produsele și trebuie să dețină certificatul de calitate a legumelor și fructelor.

Citește mai mult