Financial Times: Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE. Precizările Chișinăului
Uniunea Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, un parteneriat de securitate și apărare cu Republica Moldova, anunță publicația Financial Times, citată de g4media.ro.
Potrivit sursei citate, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să încerce să „consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Țara va fi, de asemenea, integrată în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”.
Moldova și UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a „extinde domeniul de aplicare” și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se afirmă în propunere.
Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.
Ce este parteneriatul de securitate cu UE. Precizările Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău
„Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în timpul apropiat, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre. UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare”, a comunicat Ministerul de Externe de la Chișinău.
Potrivit MAE, majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE.
„În esență, Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor”, precizează MAE.
Totodată, în baza acestui parteneriat, Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice, se mai arată în comunicatul MAE.
Parteneriatul care urmează să fie semnat va răspunde la provocările cu care se confruntă Republica Moldova în contextul geopolitic actual și va continua angajamentul Uniunii Europene de a contribui la modernizarea sectorului de apărare al țării noastre, a menționat pentru Radio Moldova, expertul politic de la WatchDog, Andrei Curăraru.
„Parteneriatul răspunde la mai multe dintre provocările pe care le regăsim în Strategia Securității Naționale printre care modernizarea armatei naționale prin accesarea mecanismelor de achiziții europene, care ne-ar permite să achiziționăm fie prin granturi europene fie la prețuri reduse armamente modernizate. Schimbul de informații care să ne permită să înțelegem practic în timp real ce se inclusiv în Republica Moldova, și care sunt riscurile și ce știu serviciile speciale europene despre situația din țara noastră. Și mai avem opțiunea și de a participa la misiuni internaționale de menținere a păcii pentru a arăta că Republica Moldova la fel contribuie la securitatea regională, nu doar să fie un consumator de securitate”.
Totodată, reprezentantul Subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European, Dragoș Tudorache a declarat că parteneriatul de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană reprezintă o continuitate a unei cooperări care începuse deja de câțiva ani. Europarlamentarul român a menționat că a aflat din presă despre acest parteneriat, iar documentul propriu-zis va putea fi recepționat cel târziu la începutul săptămânii viitoare.
„Ce-am văzut nou în listă este participarea Moldovei la exerciții comune cu Uniunea Europeană sau cu țări din cadrul Uniunii, însă Parteneriatul în sine reprezintă un angajament politic, și așa trebuie văzută practic semnarea acestui Parteneriat. Este un mesaj politic, un angajament politic foarte important între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Uniunea pe de o parte arată că își ia foarte în serios rolul de sprijin, de cel mai important partener pentru Republica Moldova, inclusiv în zona securității și apărării. De partea cealaltă, Moldova își afirmă prin acest Parteneriat și angajamentul foarte ferm, foarte clar pe cale europeană”.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a adoptat Strategia securității naționale a Republicii Moldova, inițiată de președinta Maia Sandu. Potrivit notei informative a documentului, adoptarea acesteia este necesară în contextul în care războiul Federației Ruse în Ucraina reprezintă riscuri și pentru țara noastră.