Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului cu Republica Moldova. Agricultorii spun că piața europeană le oferă multe oportunități
Consiliul European a prelungit, cu încă un an, liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova. Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate. Agricultorii care beneficiază de această liberalizare, începând din 2022, spun că piața europeană le oferă mai multe oportunități.
Vera Ciobanu din satul Corjova, raionul Criuleni gestionează împreună cu familia câteva hectare de livadă de cireși. Aceasta a precizat pentru postul nostru de radio că anul trecut a exportat în mai multe țări din Uniunea Europeană fără taxe și restricții cantitative. Potrivit ei, trebuie să îndeplinești mai multe cerințe ca produsul să ajungă pe una dintre cele mai mari piețe.
„Trebuie să găsești parteneri, clienți în Uniunea Europeană și de dorit să ai certificările internaționale Global Gap Graphs, măcar. Și să faci calitate și conform cerințelor Uniunii Europeane”, a precizat Vera Ciobanu.
În același timp, expertul în agro-business Andrei Zbancă a declarat că piața europeană merită să fie explorată, iar agricultorii moldoveni trebuie să depună efort pentru a corespunde tuturor cerințelor.
„Este important să avem competitivitatea produselor și aici este necesar, chiar dacă noi avem la fructele noastre, legumele noastre, calitățile organoleptice , să facem tema pentru acasă, asta este ambalarea adecvată a produselor. Dar este necesar să dezvoltăm producerea de legume în spații protejate, ca să putem face legume timpuri. Noi avem cea mai mare problemă aici. Resurse energetice sunt scumpe, iar aici statul ar trebui să intervină, chiar a fost dată o propunere ca statul să intervină cu subvenționarea a unei părți din cheltuieli pentru resurse energetice, care la noi, pur și simplu, sunt scumpe. Pentru că resursele sunt scumpe, legumele nu sunt competitive și mulți abandonează sectorul”, spune Andrei Zbancă.
În acest an, prelungirea măsurilor de liberalizare a comerțului va intra în vigoare începând cu data de 25 iulie. Amintim că, în luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele de export pentru Republica Moldova la prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi. Potrivit ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești fără taxe către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă. Astfel, cantitatea de strugurii s-a dublat, de la 15 mii de tone în 2021 la 32 de mii de tone în 2023. Merele proaspete care au ajuns în Europa anul trecut au constituit un volum de peste 13 mii de tone, față de o tonă în 2021. Totodată, cantitatea de prune s-a majorat semnificativ, de la 25 de mii de tone la 60 de mii de tone, iar cea de cireșe de la 74 de tone până la 2,9 mii de tone.