Externe

Parteneriatul „fără limite” continuă: Putin va vizita Beijingul la invitația lui Xi

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va efectua mâine o vizită de stat de două zile în China. Putin și președintele chinez Xi Jinping vor discuta despre relațiile bilaterale, precum și despre probleme internaționale și regionale de interes comun, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Și Kremlinul a confirmat această vizită, menționând că Putin merge la invitația lui Xi. Aceasta va fi prima călătorie în străinătate a lui Putin de la începutul celui de-al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, potrivit Euronews.

Beijingul a sprijinit Moscova din punct de vedere politic în conflictul din Ucraina și a continuat să exporte mașini-unelte, electronice și alte articole considerate ca au contribuit la efortul de război al Rusiei

Deși China a încercat să pară neutră în războiul din Ucraina, totuși Beijingul susține că are relație „fără limite” cu Rusia, aflată în opoziție cu Occidentul.

Părțile au organizat, de asemenea, o serie de exerciții militare comune, în timp ce China s-a opus în mod constant sancțiunilor economice împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, de acum doi ani.

Cele două mari state autoritare nu sunt în relații tocmai bune cu democrațiile și NATO, dar încearcă să câștige influență în Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Vizita lui Putin vine cu doar câteva zile înainte de învestirea de luni a lui William Lai Ching-te în funcția de președinte al Taiwanului, democrația insulară autonomă pe care China o revendică drept teritoriu propriu și amenință să o anexeze cu forța, dacă este necesar.

Xi s-a întors săptămâna trecută dintr-o vizită de cinci zile în Europa, inclusiv a fost în Ungaria și Serbia, țări considerate apropiate de Rusia.

Călătoria lui Xi pe continent, prima din ultimii cinci ani, a fost văzută ca o încercare de a crește influența Chinei și de a crea o breșă între UE și NATO, pe de o parte, și un bloc încă nedefinit de națiuni autoritare, pe de altă parte.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult