Externe

SUA au avertizat Georgia să nu se alăture Moscovei împotriva Occidentului

Georgia a fost avertizată de Statele Unite ale Americii să nu devină adversar al Occidentului dacă se aliniază din nou la Moscova, după ce parlamentul de la Tbilisi a sfidat protestele masive, adoptând o lege inspirată de Kremlin, scrie The Guardian. Asistentul secretarului de stat al Washingtonului, Jim O'Brien, a vorbit despre temerile sale că adoptarea marți de către parlamentul georgian a legii privind „agenții străini” ar putea fi un alt „punct de cotitură” în istoria zbuciumată a fostului stat sovietic, potrivit News.ro.

Asistentul secretarului de stat al Washingtonului, Jim O'Brien, a vorbit despre temerile sale că adoptarea marți de către parlamentul georgian a legii privind "agenții străini" ar putea fi un alt "punct de cotitură" în istoria zbuciumată a fostului stat sovietic.

În comentariile care păreau să semnaleze o convingere în SUA că guvernul georgian se aliniază din nou cu Rusia, O'Brien a sugerat că finanțarea ar putea fi retrasă în curând.

SUA au cheltuit miliarde de dolari pentru reconstrucția Georgiei după căderea Uniunii Sovietice și alte sute de milioane de dolari au fost planificate pentru economia și armata țării, a spus el.

„Toate acestea trebuie să fie revizuite dacă acum suntem considerați un adversar și nu un partener", a declarat O'Brien în cadrul unei conferințe de presă la Tbilisi.

Departamentul de Stat al SUA a calificat proiectul de lege drept "inspirat de Kremlin", deoarece are ecouri ale legislației introduse în 2012 de Vladimir Putin în legislația rusă, despre care multe persoane spun că a fost folosită pentru a reduce la tăcere criticii.

O'Brien a declarat că relația strategică cu Georgia a fost pusă în pericol de noua lege și de o intensificare a retoricii anti-occidentale din ultimele zile.

Oficialul american a vorbit în timp ce un controversat proiect de lege privind "agenții străini" a fost susținut de 84 de deputați la 30, în ciuda demonstrațiilor care au adus sute de mii de oameni pe străzile din Tbilisi.

De asemenea, O'Brien a cerut poliției georgiene să respecte protestele pașnice care au umplut străzile din Tbilisi și a cerut ca cei care au făcut uz de forță excesivă să fie arestați și urmăriți penal.

O serie de lideri ai opoziției au fost bătuți crunt pe străzi de bande neidentificate, în timp ce au fost înregistrate imagini cu protestatari loviți cu pumnii și picioarele de către poliție.

În afara clădirii Parlamentului, polițiști mascați au folosit gaze lacrimogene într-o încercare zadarnică de a dispersa unul dintre cele mai mari proteste de până acum, în timp ce înăuntru parlamentarii se certau pe tema viitorului țării.

Protestele pașnice au continuat după lăsarea serii, mulțimea de manifestanți mărșăluind spre Piața Eroilor, la aproximativ 2 km de Parlament, și blocând străzile din jur.

Ce prevede controversata lege

Conform legislației, grupurile media sau ale societății civile din Georgia care primesc peste 20% din finanțare din străinătate vor trebui să se înregistreze ca "organizații care servesc interesele unei puteri străine".

Partidul de guvernare spune că legea este necesară pentru a opri ceea ce consideră ca fiind influența străină dăunătoare asupra scenei politice a Georgiei și pentru a împiedica actorii străini neidentificați să încerce să o destabilizați.

Opoziția o denunță drept „legea rusă”, deoarece Moscova folosește o legislație similară pentru a stigmatiza mass-media de știri independente și organizațiile critice la adresa Kremlinului. Parlamentarii opoziției au acuzat partidul de guvernare că încearcă să tragă Georgia în sfera de influență a Rusiei.

Legea va fi transmisă președintelui înainte de a intra în vigoare. Președintele Salome Zurabișvili, care este din ce în ce mai în dezacord cu partidul de guvernare, a promis că va pune veto asupra legii, dar Georgian Dream are o majoritate suficientă pentru a trece peste vetoul.

Relațiile Rusiei cu Georgia

Relațiile Rusia-Georgia sunt tensionate și turbulente de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 și de la plecarea Georgiei din rolul său de republică sovietică.

În 2008, Rusia a purtat un scurt război cu Georgia, care a făcut o încercare de a recâștiga controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud. Moscova a recunoscut apoi Osetia de Sud și o altă provincie separatistă, Abhazia, ca state independente și și-a consolidat prezența militară acolo. Majoritatea lumii consideră ambele regiuni ca fiind părți ale Georgiei.

Tbilisi a întrerupt relațiile diplomatice cu Moscova, iar statutul regiunilor rămâne un subiect iritant, chiar dacă relațiile dintre Rusia și Georgia s-au îmbunătățit în ultimii ani.

Mișcarea Națională Unită de opoziție acuză Georgian Dream, care a fost fondată de Bidzina Ivanișvili, un fost prim-ministru și miliardar care și-a făcut avere în Rusia, că servește interesele Moscovei - o acuzație pe care partidul de guvernământ o neagă.

Poziția UE

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a descris decizia parlamentului de la Tbilisi drept „o dezvoltare foarte îngrijorătoare” și a avertizat că „adoptarea finală a acestei legislații ar avea un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea sa către UE”. Borrell a spus anterior că legea „nu este în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE” și ar limita capacitatea mass-media și a societății civile de a funcționa liber.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat după adoptarea legii că „dacă vor să adere la UE, trebuie să respecte principiile fundamentale ale statului de drept și principiile democratice”.

Marți, Comisia Europeană și-a reafirmat poziția conform căreia noua lege ar submina cererea Georgiei de aderare la Uniunea Europeană. "Țările membre ale UE sunt foarte clare că, dacă această lege va fi adoptată, va fi un obstacol serios pentru Georgia în perspectiva sa europeană", a declarat aceasta.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult