Social

Mai multe școli din țară vor fi renovate și eficientizate energetic cu suportul BIRD

46 de școli din întreaga țară vor fi renovate și eficientizate energetic. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), votat miercuri, 15 mai, la ședința Cabinetului de miniștri. Potrivit proiectului, țara noastră va beneficia de o finanțare de peste 50 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea eficienței energetice în diverse sectoare ale economiei moldovenești, contribuind semnificativ la sustenabilitatea energetică a țării, a precizat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Este un proiect multidimensional. El vine să sprijine, pe de-o parte, calitatea sistemului educațional, pentru că vor beneficia 46 de școli din țară de investiții în eficiență energetică, vor beneficia clădiri publice, altele decât educaționale, de investiții în eficiență energetică și, pe lângă asta, noi vrem să testăm mecanismul despre care am vorbit anterior, în care rambursarea unor asemenea credite să se facă din contul economiilor obținute la energie în urma investițiilor realizate”, a declarat Parlicov.

Potrivit unui comunicat al ministerului, 35 de milioane de dolari vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică în clădirile educaționale. Astfel, vor fi făcute lucrări de izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor.

O altă componentă a proiectului prevede finanțarea măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice. Astfel, vor fi instalate circa 250 de puncte termice individuale (PTI) la nivelul clădirilor și reconfigurată rețeaua de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat. De asemenea, proiectul include implementarea măsurilor de răspuns în situații de urgență.

Proiectul va fi implementat în perioada 2024 - 2029 cu un buget total de 54.5 milioane de dolari, dintre care 50 milioane urmează să fie oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare sub formă de împrumut, iar 4,5 milioane de dolari sub formă de grant pentru asistență tehnică.

Citește mai mult