Ministerul Justiției a sesizat instanța de judecată privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”. Alexei Lungu: Autoritățile vor să scoată partidul din cursa electorală
Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de 6 luni.
Ministerului Justiției a menționat într-un comunicat de presă că, anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice.
„Conform prevederilor legale, Ministerul Justiției a solicitat Partidului Politic „Șansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerințele actului de control, ulterior fiind informat că informația remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acțiunii în instanță”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.
Cei de la partidul "Șansă" au avut la dispoziție 30 de zile să prezinte rapoartele financiare complete. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, Ministerul Justiției a decis să ceară instanței, suspendarea activității partidului.
„La solicitarea CEC am activizat mecanismul care este prevăzut în legea cu privire la partidele politice.Este un mecanism care are rolul, în primul rând, de a responsabiliza toate partidele politice, ca să se conformeze obligațiilor de raportare financiară”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
În replică, liderul Partidului Politic „Șansă”, Alexei Lungu a scris pe contul său de Telegram că autoritățile vor să scoată partidul "Șansă" din cursa electorală înaintea alegerilor locale din 19 mai, în care formațiunea are candidați în mai multe localități.
„Am furnizat toate documentele necesare. Știind cât de atent ne urmăresc autoritățile, nu aveam dreptul nici la cea mai mică inexactitate”, susține Alexei Lungu, adăugând că autoritățile vor spori presiunea asupra partidului său în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale.
De menționat că potrivit unui raport al CEC, 71 de donatori ai formațiunii nu au înregistrat venituri, iar alți șapte, care au donat bani cash, nu se aflau în acea perioadă pe teritoriul țării. De asemenea, nu au fost emise bonuri fiscale și există suspiciuni de finanțare netransparentă.