Expert: Republica Moldova este în drept să-și modernizeze Armata, fapt ce nu contravine Constituției
Statutul de neutralitate nu presupune că Republica Moldova nu are dreptul să aibă un sistem de securitate și de apărare națională, susține reprezentantul Ministerului Apărării, Marin Butuc. Potrivit lui, Republica Moldova este în drept să-și modernizeze Armata, fapt ce nu vine în contradicție cu Constituția.
Conceptul de modernizare a Armatei Naționale nu presupune înarmarea țării, ci înlocuirea echipamentului vechi, care este costisitor de întreținut și periculos, a declarat pentru Radio Moldova Directorul Școlii Doctorale din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate, Marin Butuc.
Potrivit lui, circa 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane și trebuie înlocuite cu echipamente mai noi.
„Modernizarea segmentului militar din Republica Moldova nu înseamnă înarmare sau suplimentare a numărului de militari ci dotări cu echipament modern întrucât avem tehnică militară din anii 70 ce reprezintă un pericol pentru viața soldaților care utilizează aceste vehicule. Neutralitatea nu presupune izolare, neutralitatea presupune colaborare, standardele de calitate ale instituției de apărare poate fi obținut doar prin colaborare”, a mai spus Marin Butuc.
Marin Butuc a mai precizat că Republica Moldova este parte a Convenției cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnată și de Federația Rusă. Potrivit documentului, Republica Moldova are dreptul să dețină 50 de elicoptere de atac, 210 tancuri, 210 mașini blindate de luptă, 250 de unități de artilerie și 50 de avioane de luptă. Republica Moldova nu a atins nici pe departe aceste cote, respectiv, nu reprezintă un pericol pentru securitatea Federației Ruse sau a altor state, a precizat expertul.