Externe

LIVE TEXT // Robert Fico este în stare critică, anunță ministrul slovac de Interne

Premierul Robert Fico a fost asasinat, autorul a tras cinci focuri de armă, iar premierul este în stare critică. Acest lucru a fost declarat de ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok. Potrivit primelor informații, a fost un act clar motivat politic.

 HN/Peter Mayer
Sursa: HN/Peter Mayer

UPDATE Premierul Robert Fico încă luptă pentru viața sa după mai bine de trei ore și jumătate în sala de operație. El este în stare critică. Ministrul Apărării Robert Kaliňák și ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok au informat despre acest lucru direct la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica.

A suferit politraumatisme severe și după mai multe răni împușcate, starea sa medicală este extrem de gravă. Cu toții ne rugăm ca combinația dintre medicină și constituția puternică a domnului prim-ministru să conducă la vești bune. Nu avem încă asta”, a explicat Kaliňák, adăugând că își pun speranța în mâinile medicilor.

Faptul că Robert Fico este în stare critică a fost confirmat și de Šutaj Eštok. A fost cu primul ministru direct în sala de operație. El a refuzat să comenteze detaliile specifice ale rănilor premierului. Ei vor oferi mai târziu informații mai detaliate despre starea primului ministru.

Starea de sănătate a premierului este încă critică, este încă în sala de operație și cred că totul va ieși bine. Îmi țin degetele încrucișate și îi doresc multă putere nu doar lui, ci și cadrelor medicale care chiar luptă pentru viața lui în aceste momente”, a conchis ministrul Sănătății slovac, potrivit aktuality.sk.

UPDATE Ministrul a adăugat că ancheta este încă în curs de desfășurare. „Facem totul pentru a investiga acest act odios”, a declarat el. El va face apel la convocarea Consiliului de Securitate.

Potrivit TA3, Robert Fico a fost operat cu succes, este în stare stabilă și comunică. Premierul Slovaciei a fost rănit într-un schimb de focuri de armă și a fost transportat la spital. Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3, citat de AP. Un suspect a fost reținut.

Televiziunea Markiza anunță că personalului medical de la camera de urgență din Banská Bystrica i-au fost luate telefoanele mobile. De asemenea, potrivit postului de televiziune, Fico a fost supus unei tomografii computerizate.

Atacul a fost condamnat și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

„Republica Moldova condamnă cu fermitate acest atac. Violența nu ar trebui să fie tolerată nicăieri. Îi doresc premierului Fico o recuperare rapidă și completă.”

„O tentativă de asasinat asupra prim-ministrului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a împodobit democrația slovacă până acum”, a precizat președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini.

„O tentativă de asasinat asupra unuia dintre cei mai înalți oficiali constituționali este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme în piețe, și nu în secțiile de votare, punem în pericol tot ceea ce am construit împreună în 31 de ani de suveranitate slovacă.

Îi doresc prim-ministrului o recuperare și o vindecare rapidă. Și sper din tot sufletul că astfel de acte absurde și brutale vor face obiectul unei condamnări universale.”

Potrivit informațiilor din presă, atacatorul s-a dovedit a fi un bărbat de 71 de ani, originar din orașul slovac Levice.

Atacul a fost condamnat și de liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis.

„Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale.”

Premierul Ungar Viktor Orban s-a declarat șocat de atacul asupra omologului său slovac

„Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara sa!”

„Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Condamnăm cu fermitate acest act de violență împotriva șefului de guvern al statului nostru partener vecin. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a ne asigura că violența nu devine o normă în nicio țară, formă sau sferă.

Sperăm sincer că Robert Fico se va recupera curând și ne exprimăm solidaritatea cu poporul slovac.”

Prim-ministrul Dorin Recean a condamnat atacul violent asupra premierului slovac Robert Fitzo.

„Profund întristat despre vestea privind incidentul în care a fost implicat premierul Robert Fico. Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre.

Îi doresc o recuperare rapidă și completă. Gândurile noastre sunt alături de poporul Slovaciei în această perioadă dificilă”, a scris prim-ministrul Dorin Recean.

Viața premierului este în pericol după atentat. „În acest moment, el este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesității unei intervenții urgente. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe padina premierului slovac.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a condamnat atacul, menționând că violența nu-și are locul în societatea noastră.

„Condamn ferm atacul ticălos asupra primului ministru Robert Fico. Astfel de acte de violență nu-și au locul în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun al nostru comun. Gândurile mele sunt la prim-ministrul Fico și familia lui”, a scris von der Leyen pe platforma X.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat atacul și s-a arătat șocată de acest incident.

„Absolut șocată de atacul brutal și nesăbuit de astăzi asupra prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, pe care îl condamn în termenii cei mai fermi. Îi doresc multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă. Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către familia și apropiații săi”, a scris Čaputová pe X.

Premierul Slovaciei a fost împușcat

„Era o mulțime de oameni care așteptau afară și unul dintre ei a început să tragă. A fost imediat pacificat și reținut, iar agenții de securitate l-au luat pe premier. Potrivit informațiilor noastre, trăgătorul îl viza chiar pe prim-ministru”, descrie situația un colaborator extern al hnonline.sk care se află la fața locului.

Redactorul HN, Juraj Búry, descrie că a auzit două împușcături de afară, el fiind în interior în acel moment. El spune că poliția l-a reținut pe cel care a tras și apoi a evacuat piața din Handlová.

Cine este Robert Fico?

Fico a câștigat un al treilea mandat ca prim-ministru slovac în octombrie anul trecut, după ce a condus o campanie care a criticat sprijinul occidental pentru Ucraina. Înaintea alegerilor, Fico nu a ascuns simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „naziștii și fasciștii ucraineni” că l-au provocat pe Vladimir Putin să lanseze invazia, repetând narațiunea falsă pe care președintele Rusiei a folosit-o pentru a-și justifica invazia.

În timp ce era în opoziție, Fico a devenit un aliat apropiat al premierului Ungariei Viktor Orban, mai ales când a fost vorba de critici la adresa Uniunii Europene.

Mai mult, el a declarat că Slovacia va bloca aderarea Ucrainei la NATO și a cerut recent stabilizarea relațiilor dintre UE și Rusia și a adăugat că și Moscova „are nevoie de garanții de securitate”. Pe de altă parte, oficialul slovac a mai spus că nu se opune aderării Ucrainei la UE dacă țara îndeplinește toate criteriile pentru aderare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult