Social

Examenele pentru permisele de conducere auto // Doar 23% dintre candidați susțin proba practică din prima încercare

Doar 23% dintre candidați, care vor să obțină permisul de conducere au reușit să susțină proba practică din prima încercare, iar 50 la sută proba teoretică, anunță Ministerul Educației și Cercetării. În premieră, ministerul de resort în parteneriat cu Agenția Servicii Publice au elaborat un studiu cu privire la calitatea instruirii în școlile auto din Republica Moldova. Datele au fost analizate în perioada 1 ianuarie 2023 până în aprilie 2024. În consecință, autoritățile anunță că urmează să revizuiască condițiile de acreditare a școlilor auto.

Secretara de stat de la ministerul Educației, Galina Rusu, a prezentat raportul privind calitatea instruirii în școlile auto din Republica Moldova. Potrivit ei, datele relevă că timp de un an și câteva luni în școlile auto au fost înscriși aproximativ 80 de mii de candidați, însă doar 52 de mii dintre aceștia au reușit să le absolvească.

„Ne îngrijorează aceste statistici, căci dacă privim prin prisma hotărârii de guvern care spune că cel puțin 50% dintre candidați ar trebui să susțină proba teoretică din prima încercare, noi cu regret constatăm că din totalul de 119 unități analizate pentru categoria, deci furnizoare de formare în vederea obținută de categorie B, constatăm că doar 64 dintre acestea corespund rigorilor. Iar atunci când vorbim despre rigorile cu privire la rezultatele probei practice, observăm că nici o unitate analizată nu corespunde acestei rigori”, a declarat Galina Rusu.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că în următoarea perioadă ministerul va revizui condițiile de acreditare a școlilor auto, va revedea condițiile de formare profesională a personalului didactic, va revizui condițiile de evaluare din cadrul Agenției Servicii Publice și va adopta sancțiuni pentru școlile auto care nu respectă cadrul normativ.

*„Să existe sancțiuni pentru acele școli auto care, pe bandă rulantă, în esență, eliberează certificate de absolvire. Pentru că vă dați seama, dacă avem o medie pe sistem de 50% care dau proba teoretică din prima, din absolvenți, avem, respectiv, și școli auto, din toți care au absolvit, mai puțin de 10% au dat proba teoretică din prima. Și atunci nu poate să nu apară întrebarea care este calitatea studiilor în acele școli auto, în asemenea condiții, și aici, bineînțeles că asta prezintă riscul de coruptibilitate ulterioară la ASP. Oamenii care nu au învățat și rezolvă întrebarea altfel pentru că se dea aceste examene. Și așa, problema este despre calitatea produsului livrat”, a precizat Dan Perciun.

Totodată, ministrul Educației a precizat că pentru săptămâna viitoare a fost stabilită o ședință cu reprezentanții școlilor auto. În Republica Moldova sunt 65 de unității de instruire auto, dintre care 63 oferă program de formare doar pentru obținerea permisului de categoria B.

Precizăm că de anul trecut, din cauza numărului mare de accidente rutiere, Guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a școlilor auto. Astfel, în premieră, entitățile respective, dar și instituțiile care pregătesc personal în domeniul transportului rutier, urmau să activeze în baza unor programe acreditate doar de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație. Noile prevederi aveau drept scop de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor și de a asigura recunoașterea internațională a permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova.

Citește mai mult