Externe

Bulgaria nu îndeplinește criteriile de intrare în zona euro, cu șase luni înainte de data prevăzută

Bulgaria încă nu îndeplinește criteriile pentru intrarea în zona euro, prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, a recunoscut, marți, Banca Națională, care a pus această situație pe seama crizei politice din țară, unde pe 9 iunie va avea loc al 6-lea rând de alegeri din ultimii trei ani, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Ca rezultat al crizei politice din ultimii ani am pierdut atât inițiativa, cât și conducerea în procesul de adeziune la zona euro", a spus guvernatorul Băncii centrale, Dimitar Radev, într-o conferință de presă.

Acesta a dat asigurări că raportul de convergență, care se va publica luna viitoare, va arăta că țara nu îndeplinește toate criteriile, printre care se află stabilitatea prețurilor, controlul deficitului și stabilitatea cursului de schimb și a ratelor dobânzii.

Inflația anuală a fost în martie de 3%, peste media din zona euro, de 2,4%.

Guvernatorul a afirmat că instituția pe care o conduce și băncile vor fi complet pregătite la finele acestui an pentru adoptarea euro, dar a avertizat că sunt alte aspecte tehnice și logistice care depind de Guvern, ce trebuie adaptate pentru a funcționa în condițiile zonei euro.

În acest sens, a subliniat că țara are nevoie de o structură politică proeuropeană clar stabilită și sustenabilă și de aprobarea cât mai repede a legii privind introducerea monedei unice, lege care "va da indicații clare și noi garanții juridice pentru companii și gospodării cu privire la ceea ce urmează".

Radev a spus că, dacă această situație va apărea după alegerile din 9 iunie, Bulgaria are încă șanse realiste de a adopta euro anul viitor.

În aprilie, guvernatorul anunțase deja posibilitatea ca intrarea în zona euro să nu se producă de la 1 ianuarie, ci mai târziu, în cursul anului, mai scrie EFE.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult