Externe

Autoritățile slovace oferă detalii despre starea premierului Fico: „Ținem degetele încrucișate”

Premierul Robert Fico încă luptă pentru viața sa după mai bine de trei ore și jumătate în sala de operație. El este în stare critică. Ministrul Apărării Robert Kaliňák și ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok au informat despre acest lucru direct la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica, relatează portalul aktuality.sk.

„A suferit politraumatisme severe după mai multe împușcături, starea sa medicală este extrem de gravă. Cu toții ne rugăm ca combinația dintre medicină și constituția puternică a domnului prim-ministru să conducă la vești bune. Nu avem încă asta”, a explicat Kaliňák, adăugând că își pune speranța în mâinile medicilor.

Faptul că Robert Fico este în stare critică a fost confirmat și de ministrul de Interne Šutaj Eštok. El a fost cu primul ministru direct în sala de operație.

La rândul său, ministrul Sănătății, Zuzana Dolinková, a declarat că premierul Robert Fico a fost încredințat unor angajați de top care au grijă de sănătatea sa.

„Starea de sănătate a premierului este încă critică, este încă în sala de operație și cred că totul va ieși bine. Îmi țin degetele încrucișate și îi doresc multă putere nu doar lui, ci și cadrelor medicale care chiar luptă pentru viața lui în aceste momente”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul de Interne Eštok a confirmat că făptuitorul a tras cinci focuri de armă în timpul asasinatului și că acțiunile acestuia au fost motivate politic.

„Informațiile inițiale vorbesc despre o motivație politică clară, și că decizia a fost luată la scurt timp după alegerile prezidențiale”, a explicat șeful Ministerului de Interne și a cerut, de asemenea, „publicului, mass-media și politicienilor” să înceteze răspândirea urii.

Guvernul slovac urmează să examineze atacul în cadrul ședinței de joi a consiliului de securitate. Ministrul de Interne a mai informat că după atac vor fi luate măsuri de sporire a protecției Consiliului Național, a politicienilor și a mass-media.

Bărbatul în vârstă de 71 de ani, care a tras în premierul Fico fondase o mișcare anti-violență

Un bărbat în vârstă de 71 de ani, rezident în Levice, este aparent suspectat de atacul asupra premierului slovac Robert Fico. Arma cu care a tras mai multe focuri asupra premierului se afla, se pare, în posesia sa legală, relatează site-ul aktuality.sk, care a stat de vorbă și cu fiul acestuia.

Martorii au afirmat pe internet că suspectul, identificat cu inițialele J.C., a strigat mai întâi la Robert Fico, care s-a apropiat de el pentru a-i strânge mâna. Apoi ar fi urmat focurile de armă. Bărbatul a fost imobilizat de poliție imediat după atac. În prezent, el se află în arest, iar Agenția Națională de Combatere a Criminalității a preluat cazul.

Aktuality.sk l-a contactat pe fiul presupusului atacator. Acesta s-a declarat șocat de situație. El a confirmat că tatăl său deținea arma în mod legal.

"Nu am absolut nicio idee despre ce intenționa tata, ce plănuia, de ce s-a întâmplat acest lucru", a mărturisit fiul. Întrebat dacă bărbatul îl ura pe premier, fiul a răspuns: "Să o spunem așa - nu l-a votat. Asta e tot ce pot spune despre asta". El a negat, de asemenea, că bărbatul de 71 de ani ar fi fost un pacient psihiatric.

În 2016, J.C. a lucrat pentru un serviciu de securitate privat. La acea vreme, el însuși a fost victima unui atac într-un centru comercial din Levice. La lăsarea serii, un bărbat mai tânăr, aparent sub influența stupefiantelor, a intrat în magazin și l-a agresat pe J.C.

Aktuality.sk l-a contactat, de asemenea, pe un vechi cunoscut al suspectului, cu care acesta a cofondat, culmea, Mișcarea Anti-Violență. "A fost un partid pe care l-am fondat împotriva oricărei forme de violență, cred că după incidentul în care un filipinez a fost bătut până la moarte", spune bărbatul, care este vecin cu suspectul și care a promovat și operele literare ale lui J.C.

"Da, el era în posesia legală a armei, deoarece era paznic pensionar. Dar nu cred că incidentul de astăzi are legătură cu ce i s-a întâmplat cu ani în urmă", a adăugat o cunoștință a suspectului.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult