Președinta Georgiei susține că se va opune prin veto legii privind agenții străini, votată în lectură finală
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenții străini care a fost votată în ultima lectură la începutul săptămânii și care a declanșat proteste masive la Tbilisi.
Potrivit oficialei, intrarea în vigoare a actului legislativ va modifica profund relația Georgiei cu partenerii săi occidentali. Mai mult, Zourabichvili a calificat legea drept una inacceptabilă și și-a reiterat opoziția față de această măsură, pe care criticii o descriu ca fiind o amenințare gravă la libertatea de exprimare și a democrației.
„În loc să facem ceea ce se așteaptă de la noi, Parlamentul lucrează asupra unei legi care a fost respinsă anul trecut. Toți partenerii noștri, inclusiv cei europeni, au declarat că nu este în concordanță cu valorile și obiectivele europene. Este foarte clar ce se întâmplă. Autoritățile nu fac ceea ce așteaptă țara, de aceea poporul reacționează. Țara tinde spre Europa și dorește să nu piardă posibilitatea la sfârșitul anului de a vedea deschiderea acestor negocieri de aderare”, a specificat Salome Zourabichvili.
Amintim că, proiectul de lege privind agenții străini a fost votat pe data de 14 mai în a treia și ultima lectură de către majoritatea parlamentară din Georgia. În timpul ședinței plenare au izbucnit încăierări între parlamentarii din partidul Visul Georgian și cei ai opoziției. Asta se întâmplă după ce membrilor opoziției li s-a interzis să participe la ședința Comisiei juridice din 13 mai, unde majoritatea parlamentară a avut nevoie de doar 67 de secunde pentru a revizui legea.
Între timp, controversata lege a stârnit proteste masive la Tbilisi. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. De asemenea, au existat numeroase arestări. Occidentul, dar și criticii sunt de părere că actul legislativ este o amenințare la adresa integrării europene a țării și este considerată inspirată de la ruși pentru a intimida opoziția. Proiectul de lege impune ONG-urile și organizațiile media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”.