Mihai Popșoi, la Strasbourg: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație
Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Potrivit MAE, în discursul său, ministrul Popșoi a menționat cooperarea eficientă a Republicii Moldova cu Consiliul Europei și sprijinul oferit prin intermediul structurilor sale, cum ar fi: Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Comisia de la Veneția. De-a lungul anilor, Consiliul Europei a devenit un etalon de standarde pentru democrație, statul de drept și respectul pentru drepturile omului.
La reuniune, ministrul Mihai Popșoi a vorbit despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, provocările cu care se confruntă Republica Moldova și situația din regiunea transnistreană.
„Țara noastră este ferm determinată să contracareze orice încercări externe de a perturba și destabiliza democrația și de a submina reziliența societății prin diverse acțiuni hibride. Suntem conștienți că viitoarele alegeri prezidențiale, referendumul constituțional, precum și alegerile parlamentare de anul viitor vor fi țintite. Prin urmare, depunem eforturi constante pentru a combate propaganda rusă menită să semene discordie și să submineze încrederea”, a spus oficialul moldovean.
La finalul Reuniunii, a fost adoptat proiectul Convenției-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și stat de drept, precum și a fost transmisă președinția Consiliului de miniștri CoE, deținută de Liechtenstein, către Lituania.
Reuniunea a avut loc la Strasbourg, Republica Franceză, sub egida președinției Liechtenstein-ului și a reunit miniștrii și ambasadorii celor 46 de state membre ale Consiliului Europei și statelor observatoare.