Revista presei: Riscurile la adresa securității Republicii Moldova, obligativitatea Republica Moldova privind asigurarea securității
Manevrele militare pe care intenționează să le desfășoare forțele ruse din stânga Nistrului, criza din justiție, dar și opiniile experților referitoare la modul cum Republica Moldova trebuie să-și asigure securitatea națională, sunt printre principalele teme abordate de presă.
TVR Moldova, publică opinia fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care spun că criză de judecători la Curtea de Apel Chișinău ar dura o perioadă mai îndelungată. Iar asta, după sine, va afecta nu doar buna funcționare a justiției, dar și calitatea hotărârilor judecătorești, ceea ce în mod potențial poate genera probleme serioase pentru viitor. Anual, un magistrat ar avea în procedură 1.000 de dosare penale, iar atunci când instanța se confruntă cu o criza majoră de angajați, volumul de muncă al unui judecător s-ar putea dubla. Situația instanței a devenit și mai grea după plecarea în masă a judecătorilor care nu au fost de acord să treacă prin procedura de verificare externă.
IPN.md publică opinia ex-vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, care spune că, în premieră, Republica Moldova are prevăzut în strategia națională de securitate că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa securității statului. Potrivit documentului, Rusia reprezintă un pericol la adresa Republicii Moldova prin prisma a trei factori: războiul din Ucraina, prezența ilegală a trupelor ruse în stânga Nistrului și atacurile hibride ale Rusiei. Expertul în securitate precizează că Uniunea Europeană dorește să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor de securitate și să-și racordeze legislația națională la acquis-ul comunitar. Acesta a mai precizat că inițiativa privind semnarea unui acord de cooperare în domeniul apărării și securității dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a venit din partea partenerilor europeni în contextul crizei de securitate din regiune.
Aceeași sursă, îl citează pe expertul, Igor Boțan care menționează că Republica Moldova este obligată să-și asigure securitatea chiar dacă are înscris statutul de neutralitate în Legea Supremă. Expertul spune că măsurile care trebuie adoptate sunt cele învățate din experiența Ucrainei, iar minimul la care Moldova poate aspira este să fie capabilă să-și atragă suport pentru a combate atacurile cibernetice și de dezinformare, deoarece acestea au loc în permanență și să se echipeze astfel ca să poată rezista la un eventual atac, a punctat Igor Boțan.
Deschide.md îl citează pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care spune că modalitatea în care Evghenia Guțul a câștigat fotoliul de bașcan al Găgăuziei nu este democratică și transparentă, așa că refuzul președintelui Maia Sandu de a o numi în funcția de membru al Guvernului nu este lipsită de rațiune. Potrivit lui, accesul la funcții publice ar trebui să se facă prin procese electorale democratice și transparente, în conformitate cu principiile legale și valorile morale constituționale.
Moldpres scrie că, componența Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii intenționează să efectueze manevre de verificare, prin mișcare, a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare din zona de securitate, a informat că, în perioada 17 mai – 17 iunie curent. Aceeași sursă, transmite că, Delegația Republicii Moldova atenționează despre „posibilele consecințe nedorite ale acestor acțiuni provocatoare și cheamă toate componentele Forțelor Mixte de Menținere a Păcii să renunțe la punerea lor în aplicare, în vederea evitării destabilizării situației în zona de securitate”.
DW.md publică opinia editorialistului Vitalie Călugăreanu, care menționează că oligarhii care au jefuit Republica Moldova sub regimul Plahotniuc ar încearca acum, de la distanță, să aducă Republica Moldova în haos și să „răstoarne ordinea constituțională” cu ajutorul Rusiei. Jurnalistul susține că ținta Kremlinului este de a compromite cu orice preț a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024. De asemenea, editorialistului scrie că Rusia și oligarhii moldoveni fugari investesc sume greu de imaginat în deturnarea parcursului european al Moldovei prin schimbarea guvernării pro-europene construite în jurul președintei, Maiei Sandu.
Într-un interviu pentru Moldova 1, expertul în politici publice și drept de la Organizația WatchDog, Andrei Curăraru susține că scopul plebiscitului din această toamnă este ca cetățeanul să înțeleagă pentru ce votează, iar cu cât este mai clar textul care va fi propus, cu atât oamenii vor merge să-și expună opțiunea. Expertul a explicat că integrarea europeană este un proiect național și este la latitudinea poporului să-și asume acest angajament.
JurnalTV.md transmite povestea unui profesor care predă de trei decenii chimia și biologia, Vasile Ababi care a reușit să devină un agricultor de succes în satul Plop-Știubei, raionul Căușeni. Totul a început modest, cu o seră mică în curte, unde a plantat primele răsaduri de roșii și ardei, povestește bărbatul mândru de reușita sa. Serele sunt echipate cu un sistem de încălzire cu apă, care menține temperatura constantă pentru plante. Bărbatul spune că răsadul crescut de el ajunge și la gospodarii din satele vecine.