Externe

Președinta Georgiei a respins proiectul de lege privind agenții străini, care a provocat proteste masive

Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sâmbătă așa-zisa „lege rusă”, ce vizează mass-media și care a declanșat săptămâni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.

Partidul de guvernământ, Georgian Dream, are o majoritate suficientă pentru a trece peste veto-ul lui Zourabichvili și este de așteptat să facă acest lucru în zilele următoare.

„Acest lucru se poate întâmpla. Veto-ul va fi trecut cu vederea, sau (legea) va fi schimbată marginal și fără însemnătate. Cel mai important lucru astăzi este să ajungem la alegeri.”, a declarat Salome Zourabichvili pentru Euronews.

Alegerile parlamentare programate pentru luna octombrie vor fi un test pentru Georgia

„Cu ocazia alegerilor vom avea un referendum asupra apartenenței la Europa. Așa ar trebui să vedem următoarele alegeri, care nu pot fi alegeri normale, care vor fi alegerile pentru a opri această deviere. Folosesc un cuvânt slab, este doar o deviere. Ne vom întoarcem pe calea noastră, dar este important să facem acest lucru prin alegeri.  Și este foarte important ca Uniunea Europeană să precizeze foarte clar că va lua în considerare alegerea Georgiei, adică nu va sancționa țara. Fac distincție între sancțiunile individuale și țară, dar că țara nu va fi sancționată până când răspunsul nu va fi cunoscut la urne”, a mai spus președinta Georgiei.

Amintim că, proiectul de lege privind agenții străini a fost votat pe data de 14 mai în a treia și ultima lectură de către majoritatea parlamentară din Georgia. În timpul ședinței plenare au izbucnit încăierări între parlamentarii din partidul Visul Georgian și cei ai opoziției. Asta se întâmplă după ce membrilor opoziției li s-a interzis să participe la ședința Comisiei juridice din 13 mai, unde majoritatea parlamentară a avut nevoie de doar 67 de secunde pentru a revizui legea.

Între timp, controversata lege a stârnit proteste masive la Tbilisi. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. De asemenea, au existat numeroase arestări. Occidentul, dar și criticii sunt de părere că actul legislativ este o amenințare la adresa integrării europene a țării și este considerată inspirată de la ruși pentru a intimida opoziția.

Proiectul de lege impune ONG-urile și organizațiile media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult